Bezvremenska ljepota
67

Monica Bellucci slavi 60. rođendan: Kako je jedna od najljepših žena svijeta izgledala kroz godine

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Monica Bellucci neupitno je jedna od najljepših žena svijeta, a povodom njenog 60. rođendana podijeljen je snimak koji prikazuje kako se mijenjala kroz godine.

Sve do 90-ih godina činilo se da je samo Sophia Loren jedina Italijanka sposobna da osvoji Hollywood. Međutim, od Monicinog pojavljivanja, to se promijenilo, a svojim šarmom i ljepotom osvojila je svijet.

Njena karijera je počela na najvažnijim pistama na svijetu. Krajem 80-ih godina pridružila se agenciji Elite, što joj je omogućilo da uđe u svijet visoke mode, šetajući Parizom i New Yorkom i sudjelujući u vrlo važnim reklamnim kampanjama. Radila je za Fendi, Bluemarine i Dior dok nije došla u Dolce & Gabbanu, gdje je 90-ih postala omiljena muza.

Nakon toga se proslavila glumeći u filmovima. Na filmu je debitovala prije nešto više od 30 godina u italijanskoj komediji "Francesca Laudadija La Riffa" (1991). Iako se mijenjala, uvijek je to činila sa stilom te ne čudi da je krasi bezvremenska ljepota i svijest o važnosti njege.

Sljedeće godine glumila je Drakulinu nevjestu u gotičkom horor ljubavnom filmu Francisa Forda Coppole Drakula Brama Stokera. Za glavnu ulogu u "L'Appartement" dobila je nagradu César za najperspektivniju glumicu. Glumila je Malènu Scordia u hvaljenoj italijanskoj romantičnoj drami Malèna Giuseppea Tornatorea.

Film je označio prekretnicu za glumicu, koja je nakon filma odlučila da se dugo posveti svojoj karijeri u holivudskoj kinematografiji.

Glumila je u kontroverznom umjetničkom psihološkom trileru "Gaspara Noéa Nepovratno", koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu.

Godine 2004. glumila je Mariju Magdalenu u biblijskoj drami Mela Gibsona "The Passion of the Christ". Glumila je Persefonu u naučno-fantastičnim filmovima "The Matrix Reloaded" i "The Matrix Revolutions" iz 2003. godine.

Uspješne uloge su se redale, a u pedesetoj godini postigla je ono što nikome prije nje u toj dobi nije uspjelo - postala je Bondova djevojka. U 51. godini, pojavljivanjem u filmu o Jamesu Bondu 2015. "Spectre" te je postala najstarija Bondova djevojka u historiji franšize.