Uvrstite ih u jelovnik
21

Pet namirnica koje trebate jesti svakodnevno za jaku i zdravu kosu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Gubitak kose, stanjivanje, opadanje i slabiji vlasi mogu biti uzrokovani raznim faktorima, uključujući nedostatak esencijalnih nutrijenata u vašoj ishrani.

Ako tražite načine za pospješivanje zdravog rasta kose, promoviranje punijeg izgleda i suzbijanje gubitka kose, dodavanje više antiinflamatorne hrane koja pojačava kolagen i bogatu nutrijentima u vašu svakodnevnu prehranu moglo bi promijeniti život.

Špinat

Ovo je zdravo zeleno povrće prepuno korisnih nutrijenata koji podstiču rast kose poput folata, željeza i vitamina A i C. Špinat je odličan biljni izvor željeza koje je od suštinskog značaja za rast kose.

Željezo pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz tijelo kako bi podstakli vaš metabolizam i potpomažu rast i popravku.

Orasi

Orašasti plodovi su ukusni, praktični i sadrže razne nutrijente koji mogu potaknuti rast kose. Osim što pomažu onima s prorijeđenom kosom da ojačaju svoje vlasi, orasi su također povezani sa širokim spektrom drugih zdravstvenih prednosti.

Jaja

Jaja imaju mnoga antiinflamatorna svojstva i ona su također odličan izvor cinka, selena i drugih nutrijenata koji su zdravi za kosu. To ih čini jednom od najboljih namirnica za optimalno zdravlje kose.

Riba

Masne ribe, poput lososa bogate su omega-3 i dobar izvor nemasnih proteina. Riblji izbori poput lososa, haringe i skuše imaju hranjive sastojke koji mogu potaknuti rast kose, a također su sjajni izvori proteina, selena, vitamina D3 i vitamina B, nutrijenata koji mogu pomoći u promicanju jake i zdrave kose.

Avokado

Ako želite da u svoju prehranu dodate više voća, a istovremeno promovirate zdravlje vaše kose, avokado i ulja napravljena od njih sadrže mikronutrijent vitamin E, koji ima korisne protuupalne učinke. Avokado je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina. Tijelo ne može proizvesti ove masti, ali su osnovni gradivni blokovi vaših ćelija. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina povezan je s gubitkom kose.