Poznati i domaćini
13

Poznata tema naredne Met Gale: Crni dandizam spoj je evropske odjeće s afričkom estetikom

A. Ć.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Časopis Vogue je objavio da je tema Met Gala 2025. godine "Superfine: Krojenje crnog stila", koja crpi inspiraciju iz knjige Monice L. Miller iz 2009. "Robovi mode stajling crnog dijasporskog identiteta".

Iako je tek oktobar, mnoge zvijezde se pripremaju za jedan od najprestižnijih modnih događaja, koji će se održati prvog ponedjeljka u maju naredne godine.

Prema publici, odgovarajuća izložba u Metropolitan muzeju umjetnosti u New Yorku predstavljat će odjeću, slike, fotografije i još mnogo toga - sve istražujući neizbrisiv stil crnaca u kontekstu dandizma, od 18. vijeka do danas.

Crni dandizam je poznat po integraciji evropske muške odjeće s afričkom estetikom, obilježavajući društveni i kulturni otpor jer se borio protiv razornih stereotipa protiv crnaca tokom 1800-ih i 1900-ih.

Domaćini Met Gala 2025. godine su Colman Domingo, Lewis Hamilton, A$AP Rocky, Pharrell Williams i Anna Wintour koji će se pridružiti počasnom domaćinu LeBronu Jamesu.

Foto: EPA- EFE
Foto: EPA- EFE

Okupljaju se u Muzeju umjetnosti Metropolitan u New Yorku, a cilj Met Gale je zapravo prikupljanje novčanih sredstava za Institut za kostime spomenutog muzeja. Kodeks oblačenja za događaj bit će objavljen početkom sljedeće godine, a Met Gala 2025. održat će se 5. maja u Metropolitan muzeju umjetnosti.

Bad Bunny i Jennifer Lopez bili su domaćini događaja 2024. godine, kao i Zendaya i Chris Hemsworth. Tema je bila "Sleeping Beauty: Reawakening Fashion" i hiroviti "Garden of Time" kodeks oblačenja inspirisan je istoimenom kratkom pričom JG Ballarda iz 1962. godine.

Lista gostiju se nikada ne objavljuje unaprijed, iako neke zvijezde otkriju ranije da će prisustvovati.