"Lijep i gostoljubiv"
1

Američki turisti posjetili Afganistan nakon poziva talibana: "Kapija se otvorila i svi dolaze"

I. Sa.
Foto: Ben Herskowitz/ EPA-EFE
Foto: Ben Herskowitz/ EPA-EFE
Ben Herskowitz iz Vermonta u Sjedinjenim Američkim Državama posjetio je Afganistan nakon poziva talibana te je ovu zemlju nazvao prekrasnim mjestom.

Afganistan je zabilježio porast turizma otkako su se talibani vratili na vlast u augustu 2021. godine nakon povlačenja SAD-a.

Herskowitz je ovu zemlju opisao kao "jedno od najljepših mjesta" na kojima je bio.

"Toliko različitih raznolikih pejzaža na jednom području. Nikada nisam vidio takav kontrast na jednom mjestu", rekao je on te dodao:

"Idete u Rim ili Grčku da vidite ruševine i hiljade turista vam blokiraju put svuda oko vas, ali ovdje možete sjediti na ovim prekrasnim mjestima koja imaju toliko historije iz toliko perioda, a vi ste tamo jedini".

Više od 10.179 turista posjetilo je zemlju od augusta 2021. godine, rekao je portparol afganistanskog Ministarstva turizma za CNN.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Iako se te brojke čine niskim, stabilno povećanje ukazuje na novi rast turizma u Afganistanu, čak i dok se zemlja bori s humanitarnom krizom i siromaštvom nakon decenija rata. Mnoge zemlje nisu formalno priznale talibane kao vladu Afganistana, a Ujedinjene nacije nazivaju Afganistan pod talibanima najrepresivnijom zemljom na svijetu za ženska prava.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Postoji priliv turista koji dolaze u zemlju od pada republike", kaže Khyber Khan, osnivač avganistanske turističke kompanije Unchartered Afghanistan.

Kako je naveo, imaju mnogo toga da ponude: od kulture do ljudi. Talibanski zvaničnici kažu da podržavaju turizam. U zemlju najviše turista dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U okviru ministarstva je formiran odjel za pružanje usluga turistima i obuku studenata u turističkoj industriji i hotelijerstvu.

"Lijep i gostoljubiv"

Herskowitz, honorarni kreator sadržaja na društvenim mrežama i putnik je rekao da je bio zaintrigiran istraživanjem Afganistana nakon što je čuo koliko je "lijep" i "gostoljubiv" od drugih turista koji su ga nedavno posjetili.

Mnogi putnici su izvijestili o pozitivnim iskustvima, dok zapadne vlade upozoravaju građane da ne putuju u tu zemlju.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Više volim da dobijem informacije od prijatelja koji su nedavno bili na ovim mjestima i da mi daju novosti o tome", rekao je Herskowitz za CNN te naveo da se osjećao odlično tokom istraživanja ovog podneblja.

Ehsan Barakzai, osnivač afganistanske turističke kompanije Destination Afghanistan, kaže da su se "kapija (u Afganistanu) upravo otvorila, tako da svi dolaze".

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Turisti mogu ući u Afganistan samo nakon dobijanja turističke vize u jednom od afganistanskih konzulata.