Komentari (312)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Oteto prokleto?
Nije. Ništa ćudno, ćak bi reko i prirodno. Mi i hrvati smo jedno sa jednim i zajednićkim neprijateljom.
Oko 330 džamija na balkanskom poluotoku odlaskom turaka pretvoreno je u crkve. U Španiji je oko 3000 islamskih objekata srušeno ili pretvoreno u katoličke vjerske objekte. Najveća katedrala u Cordobi je bila džamija. Naravno, ima i ovakvih suprotnih primjera.
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
Osmanlije su je otele vlasnicima i vjernicima, pretvorili u džamiju. Ok, got it. Ali mi se sad kao time hvalimo? Pa ako postoje dokazi da je tako bilo, da je tuđe, zašto to ne vratimo vlasnicima?!
prije tog je bila crkva bosanska pa je vatikan prevratio?
Kakva crkva bosanska. Čitavo područje se zvalo 'turska Hrvatska'
PRIKAŽI ODGOVORE (10)
isto Aja Sofija samo nidje veze
IMAMO NEOBORIVE DOKAZE DA JE NA OVIM PROSTORIMA POSTOJALA CRKVA BOSANSKA KOJA JE BILA CAK I DRZAVNA CRKVA SREDNJEVJEKOVNE BOSNE, DRZAVE KOJA JE BILA DALEKO NAJJACA DRZAVA NA PROSTORU BIVSE JUGOSLAVIJE I VJEROVATNO JEDINA SLOBODNA BAREM JEDNO 300 GODINA U KONTINUITETU I FENOMEN JE TAJ DA NEMAMO AMA BAS NIJEDNOG OBJEKTA CRKVE BOSANSKE, ALI ZATO IMAMO CRKVIH STARIJIH I OD PRIPADNIKA NARODA VJERNIKA KATOLICKIH I ORTODOKSNIH? ILI JE NEKO DRPISAO OBJEKTE CRKVE BOSANSKE? TO BI FRANJEVCI ZNATI TREBALI?
FRANJEVCE JE POSLAO PAPA DA ISTRIJEBLJUJU PRIPADNIKE CRKVE BOSANSKE I DA ISKORIJENE CRKVU BOSANSKU SA PROSTORA BOSNE. KAZU DA SU TOLIKO TEMELJITI BILI U TOME, DA SU IZAZVALI GRADJANSKI RAT U BOSNI I DA SU OSMANLIJE ONDA VIDJELE SVOJU SANSU NAKON 80 GODINA NEUSPJESNIH POKUSAJA ZAUZIMANJA BOSNE I TO TAKO DA SU UJAHALI U BOSANSKE OTVORENE UTVRDE, SIROM OTVORENE UTVRDE.
Crkve se po Francuskoj prodaju i privatnim licima od kojih prave kuce. Bilo je par slucajeva da je crkva pretvorena u dzamiju tako sto su muslimani skupili lovu i kupili crkvu koja nije imala vjernika. Otkud dokazi da ova crkva nije takodjer kupljena i pretvorena u dzamiju ili da nije pravljena po uzoru na katolicke crkve? Znaci otkud nam dokazi da je ovo oteto, a da nije kupljeno?
PA VECINA STARIH CRKVI SU BILE OBJEKTI CRKVE BOSANSKE OTETE OD CRKVE BOSANSKE, PA NISU VRACENE!
U Čikagu ima deset crkvi koje su pretvorene u džamije i to sve u skorije vrijeme, zadnjih petnestak godina.
Tako su otomani navodno uvažavali druge vjere.!
Porusili sve i jednu dzamiju u agresiji, ubili covjeka na polaganju kamena temeljca kod obnove srusene dzamije u miru, po zavrsetku rata i danas neko nesto prica. Izgradise zeni na dvoristu crkvu koju su morali eto sami na kraju i ukloniti... Sta si ti mislio sta je okupacija? Da Otomani nisu uvazavali, ne bi danas nasao niti jednog Srbina i Hrvata na Balkanskom poluotoku.
Kalav divan objekat, i kakvo odvratno urbanisticko rjesenje, zarobi je medju asfalt-beton-celik i staklo.
Jel se to stijeni klanja to nemere bit kako treba, jos kradu bogomolje subhanallah
Znaci i bosnjaci kradu bogomolje eeee braco nije to fino
znaci goticka dzamija 🙃
bihac je bio stolni grad hrvaske
Ništa drugo i neznaju već uzeti tuđe!!! Što je još žalosnije i falite se s time!!! bljak
Gle pogane i zlobne kvazi-vjerske seljadije kako se pali ko stara mješalica za beton!!! Ne prisile u vjeru moroni, i vjera se ne prima od djeda, vjera se prima spoznajom i sopstvenom odlukom. Licemjera je bilo i biće i kod kršćana i kod muslimana! Koako smrdi zloba u komentarima!!!!
Arhitektura ove crkve ima dosta simbolike,jednobrodna gotička građevina koja mami uzdahe,i ova naknadno naljepljena munara koja parazitira na toj ljepoti.
Koliko ja znam sadasnja crkva u Šibeniku Sv Ante Padavisnkog je prije bila dzamija. Pa niko ne uzdiže buru.
Dvoličnost je stvorena u Evropi