Jeste li ga posjetili?
19

Britanci preporučili gradove koji su idelani za kraj septembra: Među njima i jedan iz Hrvatske

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko se još uvijek niste odlučili gdje na odmor ili želite iskoristiti posljednje dane septembra za neko toplije putovanje, lista britanskog medija mogla bi vam pomoći da se odlučite za jednu od pet evropskih lokacija.
Naime, The Guardian podijelio je koje su evropske lokacije savršene za posjetiti do kraja septembra. Tako su se na listi našli gradovi poput Đenova (Italija), Aveira (Portugal), Soluna (Grčka), Alicantea (Španija) te Zadra, koji se nalazi u susjednoj Hrvatskoj.

"Septembar je u Hrvatskoj nevjerovatan. More je još uvijek toplo, a noći blage te je manja gužva nego u julu i augustu", navode.

Smatraju da je Zadar grad s kulturom, drvenom historijom, vrhunskom hranom, ugostiteljskim objektima i plažom. Preporučuju šetnju Rivom, koja se nalazi u starom dijelu grada.

"Austrijci su je izgradili u 19. vijeku, ali svuda su tragovi onih prije njih. Tik uz obalu nalaze se ostaci rimskog foruma, a ubrzo ih slijedi bizantska crkva sv. Donata, koja je danas mjesto za održavanje koncerata. U blizini se nalazi i zvonik iz romaničke katedrale sv. Anastazije. Na istom trgu nalazi se crkva Svete Marije s kombinacijom rimskih, srednjovjekovnih, renesansnih i baroknih elemenata i zvonikom iz 10. vijeka", naveli su u dijelu teksta.

Pored toga preporučuju specijalitete od riže i morskih plodova, ali i posjetu tržnice s hranom, gdje možete probati paški sir.

Đenovu preporučuju zbog velikog broja renesansnih i baroknih palača, galerija i bogate gastronomske ponude, dok Aveiru, mali grad u Portugalu, nazivaju portugalskom Venecijom. Pored toga, ističu da je grad s impresivnom arhitekturom i odličnim muzejima.

Kada je riječ o španskom Alicanteu, koji ranije nije bio privlačan turistima. Međutim, sada u ovom gradu živi veliki broj kuhara koji nude čitav niz specijaliteta, a imaju i kvalitetne vinske barove te muzeje.

Na kraju liste je i Solun, kao drevni grčki grad, kojeg preporučuju zbog raznolike kulture i specifične arhitekture, otmjenih barova uz obalu, koja je idealna i za duge šetnje.