Slažete li se?
161

Britanski magazin svrstao Jajce među najljepše lokacije u Evropi: Prikazuje BiH u njenom najboljem izdanju

L. R.
Jajce (Foto: Shutterstock)
Jajce (Foto: Shutterstock)
Poznati britanski magazin Time Out nedavno je podijelio 18 naljepših lokacija u Evropi, a među njima se našao i bh. grad Jajce.

Kako navode, listu su kreirali njihovi putopisci i urednički tim, a među njima su se pored Jajca našle i brojne druge lokacije, koje vrijedi posjetiti kao što su fjordovi u Norveškoj, plaža Xerocambos u Grčkoj i gradić Alberobello u Italiji.

Na drugom mjestu ove liste se našlo i Jajce, za kojeg smatraju da prikazuje Bosnu i Hercegovinu u njenom apsolutno najboljem izdanju.

"Bosni i Hercegovini ne manjka prelijepih mjesta, ali teško je pronaći nešto što nadmašuje šarm Jajca", navode na početku.

Ističu kako je vodopad Plive veličanstven i da zajedno sa starim dijelom grada i tvrđavom čini "spektakularnu sliku", koja prikazuje legendarnu historiju zemlje.

"Plivsko jezero i njegovi prekrasni mlinovi nalaze se odmah izvan grada, dok gradska zbirka osmanske arhitekture, kršćanskih crkava i samostana, tajanstvenih katakombi i jugoslavenske historije prikazuje Bosnu i Hercegovinu u njenom apsolutno najboljem izdanju", dodali su.

Kada je riječ o regionu, predlažu i Bledsko jezero u Sloveniji, Motovun u Hrvatskoj i Gospu od Škrpjela u Crnoj Gori. Cijelu listu lokacija možete pogledati ovdje.