Avantura u Albaniji
29

Dimitris Kolliakos paramotorom preletio polja soli u Valoni koja mijenjaju boje

D. B.
Smještena uz južnu obalu Albanije, polja soli Valone (Vlora) nude zadivljujući spektakl koji se izdvaja od drugih prirodnih čuda. Za razliku od poznatijih solana širom svijeta, ravnice Valone su ipak slavne zbog svoje nestvarne pastelne palete, koja se mijenja u ritmu godišnjih doba stvarajući očaravajući vizuelnu gozbu.

Nedavno su ova polja privukla još veću pažnju kada je grčki paraglajder i pilot paramotora Dimitris Kolliakos obavio zapanjujući let iznad ovog područja.

Kolliakos je u augustu ove godine letio iz Grčke ka Albaniji kako bi posjetio polja soli u Valoni i to na vrhuncu njihovog fenomena promjene boje. Njegov let je pružio jedinstvenu priliku za doživljaj ružičastih, narandžastih i crvenih nijansi polja soli. Osim toga, let mu je omogućio da izvede različite trikove uz zadivljujuću pozadinu, što je i njega istinski impresioniralo.

"Nestvarno je, ovo je lokacija iz snova", rekao je Kolliakos.

Međutim, pored ljepote ambijenta, njegova avantura je uključivala i niz izazova. Tokom leta je upravljao paramotorom kako bi nakratko dodirnuo slanu vodu sa svoja oba stopala, ali i krilima. Svaki put je morao sletjeti i detaljno oprati svoju opremu kako bi spriječio oštećenja i osigurao optimalne performanse. Tajming je bio ključan, jer su Kolliakos i njegov tim morali snimiti savršene snimke upravo kada su krila paramotora prvi put dodirnula vodu. Nakon toga bi uslijedilo slijetanje, a potom i uklanjanje soli s opreme.

"Ovo je jedno od najnevjerovatnijih iskustava. Bilo je sjajno vidjeti ove transformacije boja i kako se mijenjaju dok sam letio iznad njih", kazao je Grk.

Polja soli Valone prolaze kroz magičnu transformaciju tokom vrelih ljetnih mjeseci. Ovu promjenu pokreće mikroalga Dunaliella salina, koja proizvodi pigmente poput beta-karotena, dajući vodi njenu prepoznatljivu crvenkasto-ružičastu nijansu. Drugi mikroorganizmi doprinose svojim pigmentima, koji upijaju sunčevu svjetlost. Kako voda isparava i salinitet se povećava, ovi mikroorganizmi napreduju pretvarajući solane u briljantne nijanse koralja i ruže.

U vrijeme kada nije ljeto, polja soli prelaze u nježnije tonove, blijedoplave, zelene i bijele, ovisno od sadržaja minerala i nivoa saliniteta, nudeći posjetiteljima drugačiji doživljaj tokom cijele godine.

Polja soli u Valoni su od davnina bila ključni dio lokalne ekonomije. Nekada su bila najvažnije mjesto za proizvodnju soli, a količine soli s ove lokacije su zadovoljavale potrebe lokalnih zajednica i regionalnih tržišta te su igrala značajnu ulogu u ekonomskom razvoju regije.

Pored historijskog značaja, polja soli su i sastavni dio kulture regiona. Tradicionalni zanat prikupljanja soli uključuje ručno grabljenje kristala soli, a to je metoda za proizvodnju morske soli visokog kvaliteta, koja se prenosi generacijama.

Napori da se modernizuje proizvodnja soli u Valoni naglašavaju održive prakse koje poštuju i životnu sredinu i kulturno nasljeđe regiona. Ove inicijative su obnovile interes za polja soli, koja su dio lagune Narta. Riječ je o zaštićenom području poznatom po bogatoj biološkoj raznolikosti i vitalnim staništima ptica. Kao rezultat toga, ovo područje je dobilo na značaju kao kulturna i turistička destinacija te privlači posjetitelje željne istraživanja njegove prirodne ljepote i historije.

Polja soli u Valoni su prepoznatljiv odraz historije, ekologije i kulture regiona. Sa svojim sezonskim promjenama boja, bujnim biodiverzitetom i dubokim kulturnim korijenima, ona nude uvid u način života koji traje stoljećima.