Snimci iz vazduha
195

Gdje pobjeći od vrućine u gradu: Visočica je raj za planinare početnike, evo šta sve nudi

N. O.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Snimci iz vazduha koje je zabilježio reporter Klix.ba prikazuju nepregledne zelene livade i nevjerovatne pejzaže Visočice koja je raj za planinare početnike.

Upravo to je jedan od razloga zbog čega je Visočica savršen odabir za ljetni izlet i predah od gradskih vrućina. Od Sarajeva je udaljena 45 minuta vožnje automobilom, a prilikom dolaska možete se opredijeliti za nekoliko planinarskih tura.

Sa svojim najvišim vrhom Džamija od 1967 metara nadmorske visine predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. Vrhovi Visočice su i Vito 1960 metara nadmorske visine, Subar 1820, Veliko brdo 1884 i Drstva 1808 metara nadmorske visine.

Među stvarima koje posjetiteljima mogu biti interesantne na planini, uz cvijetne livade je svakako nekropola stećaka Poljice.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Visočica je dom i Bivka Zoran Šimić koji je svojevremeno uvršten među 10 najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji malih udaljenih objekata za izolaciju, a prema izboru arhitektonskog časopisa Designboom.

Ovaj zanimljivi arhitektonski objekat koji planinarima i posjetiocima služi kao sklonište i mjesto za odmor je djelo Filter Arhitekture te je izgrađen na visini većoj od 1.700 metara u dolini ispod vrha Parić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Planinarski dom "Vrela" se nalazi u selu Tušila u podnožju planine Visočice i mjesto je gdje se posjetioci mogu okrijepiti, ali i prespavati.

Planina nije stalno naseljena, a stočari silaze sa planine u jesen i borave preko zime u svojim selima.