Red Bull Stealth Mode
46

Grad svjetlosti iz nove perspektive: Leticia Bufoni u vožnji skateboardom ulicama Pariza

D. B.
Nakon što je Japanac Tomomi Nishikubo na svom BMX-u posjetio francuski renesansni dvorac Chambord, nešto slično je učinila i Brazilka Leticia Bufoni vozeći skateboard na ulicama Pariza.

Pariz je ovih dana centar dešavanja na sportskim borilištima, tako da ulice glavnog grada Francuske često izgledaju prilično puste. Pozitivna strana toga je što neki od najboljih sportista svijeta to iskoriste da ostvare svoje ideje, koje inače ne bi mogli realizovati. Među njima je i Leticia Bufoni, jedna od najboljih svjetskih skejterki, koja je svoje vještine pokazala u novoj epizodi serijala Red Bull Stealth Mode.

Ovaj serijal je svojom posjetom dvorcu Château de Chambord otvorio sjajni Tomomi Nishikubo, koji je na ovoj prelijepoj renesansnoj lokaciji demonstrirao svoje impresivne performanse. Međutim, za razliku od dvorca i njegovog okruženja, radnja se ovog puta odvijala na ulicama Pariza. Legenda ženskog skateboardinga je redefinisala urbani pejzaž svojim neustrašivim trikovima i stilom bez premca.

S vrha Montmartrea, sjevernog i ujedno najvišeg dijela Pariza koji nudi pogled na ostale dijelove grada, Bufoni se spustila i pretvorila ulice u platno za svoje umijeće skateboardinga. Njeno putovanje ju je provelo kroz historijski trg Place de la République te preko zadivljujućeg mosta Bir-Hakeim, a svaka lokacija je ponudila novu perspektivu na Grad svjetlosti. Bufoni je svojom vožnjom pozvala ljude da vide Pariz ne samo iz turističkih autobusa, nego i iz perspektive njenog skateboarda.

Brazilka je rođena u Sao Paulu i od malih nogu je “zaljubljena” u skateboard. Kada je imala samo 14 godina, debitovala je na X Games takmičenju u Kaliforniji te se brzo etablirala kao jedna od najboljih u svijetu skateboardinga. Bufoni drži rekord za najviše osvojenih zlatnih medalja u uličnom skatingu na X Games takmičenjima. Njen utjecaj seže dalje od rampi i šina, a pojavila se i u seriji videoigara Tony Hawk Pro Skater.

U drugoj epizodi serijala Red Bull Stealth Mode, izuzetan talent i zadivljujući prizor praznog Pariza stvaraju jedinstven spoj sporta i spektakla. Njena sposobnost vožnje i prilagođavanja urbanom okruženju demonstrira ne samo njene vještine, nego i kreativnu viziju, čineći da Grad svjetlosti zablista na novi i neočekivan način.

Kako serijal Red Bull Stealth Mode napreduje, svaka epizoda redefinira odnos između sporta, historije i kulture. Nastup sjajne Bufoni je svjedočanstvo njenog nasljeđa i bezvremenske privlačnosti jednog od najomiljenijih gradova svijeta.