Komentar mnoge nasmijao
24

Iličić opisao čudnog i autoritativnog vladara Turkmenistana, pišu mu: Nemoj da to Vučić čuje

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Hrvatski putopisac Kristijan Iličić ostvario je svoj san i otputovao u Turkmenistan, jednu od najneobičnijih zemalja svijeta, koja je vrlo zatvorena prema turistima i travel blogerima.

Njegov put do Turkmenistana je bio izuzetno težak i izazovan, no sada sa svojim pratiteljima na Instagramu dijeli zanimljivosti iz te živopisne zemlje koja obiluje brojnim nesvakidašnjim zakonima, pravilima, ima vrlo čudnu povijest i svakako je država puna specifičnosti.

Jedna od zanimljivosti koja je Kristijanu privukla pozornost je i spomenik knjizi "Ruhnama" pored kojeg se Krisitjan i fotografirao.

"U Turkmenistanu je od 1991. do 2006. vladao Saparmurat Nijazov, poznat i kao Turkmenbaši koji je gradio svoj kult ličnosti. Uspostavio je strogi autoritarni režim i dao samome sebi podići spomenike, slikati portrete... Ipak, najjača stvar je knjiga 'Ruhnama' kojoj je on navodno autor. Perzijska riječ 'Ruhnama' znači 'knjiga o duši'. Knjiga sadrži duhovne i političke savjete, legende, autobiografiju Nijazova, kratke pripovijesti, poeme i novoosmišljenu povijest Turkmena", objasnio je Iličić pa je nastavio svoje izlaganje.

"Tu je knjigu Nijazov nametnuo kao obaveznu školsku literaturu i jedna četvrtina nastave morala se svoditi na proučavanje 'Ruhname'. Zaposlenici u državnim tijelima su je morali čitati svake subote. Kažu da je bila nužna čak i za polaganje vozačke dozvole, a poznavanje njezina sadržaja je bilo potrebno i za polaganje ispita na fakultetu. Navodno je Nijazov jedan primjerak 2005. godine poslao u svemir. Uz sve to je u središtu Ašgabata dao podići metar visoki spomenik 'Ruhnami' kojeg vidite iza mene", dodao je.

"Nasljednik Nijazova, Gurbanguly Berdimuhamedov, je cijelu tu priču oko 'Ruhname' malo olabavio, pa je ona navodno izbačena iz školskog programa i kao obavezna fakultetska literatura. U komentarima sam pročitao da postoji obveza da se na svadbama recitira iz 'Ruhname', no kako nisam bio niti na jednoj svadbi, ne mogu to potvrditi. Ne znam je li osoba koja je napisala taj komentar bila na nekoj svadbi pa može tomu posvjedočiti. Postavio sam to pitanje dvjema Turkmenkama koje ne žive u Turkmenistanu, jedna je fotografkinja, druga svjetska putnica, oba odgovora imam u svome inboxu. Prva je rekla da je knjiga 'bitna', no da nije baš sigurna za svadbe jer već godinama nije bila na njima, a što se ispita tiče, trebalo je znati odgovore na par pitanja. Druga mi je odgovorila ovako: 'Smiješno, ali nije istinito. Nisam čula da se čita na svadbama, a nisam vidjela niti da se pojavljuje na vozačkom ispitu. Moguće je da se to radilo prije, ali sada ne bih rekla...'", napisao je Iličić i dodao da njegovi čitatelji sami prosude jesu li te priče istinite jer on osobno nije bio na takvim događajima.

Nakon smrti Nijazova, aktualni predsjednik je zadržao sličnu, autoritarnu kontrolu nad zemljom. Neke je stvari ublažio, a neke jednostavno zamijenio svojim verzijama, pojasnio je, a ispod njegove objave su osvanuli brojni komentari.

"Jaoj nemoj Vučić da čuje za ovo, samo fali da deklamujemo njegovu biografiju u svakoj životnoj prilici", stoji u jedniom od komentara koji je nasmijao brojne pratitelje pa i samog Iličića koji je u odgovoru ostavio emotikone koji plaču od smijeha.