"Odgovoran prema svijetu"
310

Iličić: Znao sam da zbog Palestine nikad možda neću ući u Turkmenistan, ali nisam mogao šutjeti

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Hrvatski travel bloger nedavno je objavio kako je godinu i pol dana prolazio kroz agoniju jer mu nije bio dozvoljen ulazak u Turkmenistan, što je samo jedna od još tri zemlje svijeta koje nije posjetio. Sada je otkrio da je s tim veze imalo i njegovo podržavanje Palestine.

"I dok sam tražio pomoć, pisao i molio institucije i mnoge ljude na važnim pozicijama da mi pomognu ostvariti san, nisam ni trenutka ustuknuo. Bez straha, bez zadrške, objavljivao sam ono što sam vidio. Palestinu, njezinu stvarnost, njezine priče. Znao sam da time riskiram ulazak u Turkmenistan. Turkmenistanci pažljivo prate društvene mreže, gledaju objave i ne vole ništa što je vezano za politiku. Slobodno iskoristite Google da saznate više o toj državi. Dok sam aplicirao za vize i dobivao odbijenice, svjestan sam bio što prvo vide kad dođu na moj profil – highlightse iz Palestine na glavnoj stranici", napisao je Iličić.

Dodao je kako je znao da će zbog toga teško ući u Turkmenistan što je bio dio njegovog životnog sna.

"Nisam šutio. Nisam se povukao. Nisam odustao od istine jer je ona važnija od svega. Držim do sebe. Stojim iza svojih riječi. Karakter i dosljednost su ono što me vodi naprijed, i zbog toga sam spreman žrtvovati svoje ciljeve. Jer odgovornost je moja. Bio sam tamo, vidio sam, doživio sam – i osjećam da je na meni odgovornost da to podijelim s vama. I tako, dok sam molio za pomoć, bio sam svjestan da će svi oni pregledati moje društvene mreže i da mi zbog toga vjerojatno neće pomoći. Ali nisam mogao izdati sebe. Moja odgovornost prema svijetu i ljudima koje sam upoznao bila je veća od osobnog cilja. Svu istinu i svoju potpunu transparentnost ogoljujem pred svima na društvenim mrežama – bez ikakvog straha", napisao je pustolov između ostalog na svom Instgaram profilu.

Podsjećamo, Iličić je od početka napada Izraela na Gazu stao uz Palestinu, a u junu ove godine Iličić na jednom glamuroznom događaju u Hrvatskoj pojavio se u majici i patikama s posebnim printom - na njima je bila iscrtana lubenica u obliku palestinske teritorije s kapljicama krvi.