Kazne za turiste
2

Junakinja "Emily in Paris" u seriji je napravila "grešku" koja bi vas u Rimu koštala 250 eura

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Posljednja sezona serije "Emily in Paris" glavnu junakinju nakon Pariza vodi u Rim, a jedan potez koji je napravila bi vas pri posjeti Rimu koštao 250 eura.

Rim je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na svijetu, a za 2025. godinu se očekuje i porast broja posjetitelja. Vječni grad slavi jubilej, posebnu godinu za katoličku crkvu, a očekuje se da će doći i vjerski, ali i drugi turisti.

Pažnju na italijansku prijestolnicu također je skrenula Netflixova hit serija "Emily in Paris", a upravo posljednja sezona završava tako što se glavna junakinja koja živi u Parizu seli u Rim.

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Međutim, prvi prikazi italijanskog grada - za koji se očekuje da će biti mjesto snimanja pete sezone i Emilyno turističko iskustvo frustrirali su neke stanovnike. Konkretno, njen lik napravi grešku zbog koje je mogla biti kažnjena sa 250 eura.

U jednoj sceni iz "Emily in Paris", glavna junakinja i njen dečko sjede na Španskim stepenicama. Od 2019. nezakonito je koristiti stepenište iz 18. vijeka kao odmorište.

Zvaničnici opremljeni jaknama i zviždaljkama su pri ruci da uoče prestupnike i izruče kaznu od 250 eura za zauzimanje mjesta i do 400 eura ako to rezultira bilo kakvom štetom.

Koloseum, jedna od najvećih gradskih arheoloških riznica, često je mjesto turističkih prekršaja. Turisti ostavljaju grafite i potpise, a kao odgovor, italijanska vlada je uvela strožije kazne: prekršiocima sada prijeti velika novčana kazna od 15.000 eura i do 5 godina zatvora.

Ukoliko planirate posjetiti vjerske turističke lokacije, također biste trebali biti svjesni da sve crkve u Rimu imaju pravila oblačenja koja zahtijevaju da pokrijete ramena i koljena.