Pomjerio granice avanture
44

Paul Guschlbauer u nevjerovatnoj ekspediciji paraglajderom iznad vulkana na Aljasci

D. B.
Poznati austrijski sportista Paul Guschlbauer posjetio je jedan od najaktivnijih vulkana na Aljasci, gdje je tokom leta paraglajderom uspio savladati nepredvidive uvjete vjetra i neravni teren.

Guschlbauer je još jednom pomjerio granice avanture tako što je osvojio vulkan Augustine, jedan od najaktivnijih vulkana na Aljasci. Sjajni Austrijanac je poznat po svojim impresivnim nastupima na utrci Red Bull X-Alps te nevjerovatnim vještinama u otkrivanju izvanrednih lokacija. On je svojim najnovijim izazovom postavio novi standard u svijetu paraglajdinga.

Vulkan Augustine je impozantan vrh udaljen 284 kilometara od grada Anchoragea i nalazi se na nenaseljenom ostrvu kod južne obale Aljaske. Ostrvo je dio Aleutskog vulkanskog luka, lanca vulkana koji je nastao podvlačenjem Pacifičke ploče ispod Sjevernoameričke ploče.

S visinom do 1.252 metra, vulkan Augustine je jedan od stratovulkanskih vrhova koji izazivaju strahopoštovanje. Nastao je od brojnih slojeva stvrdnute lave, tefre, plovućca i vulkanskog pepela, a poznat je po svojim eksplozivnim erupcijama koje stvaraju piroklastične tokove, oblake pepela i kupole lave.

Vulkanski opservatorij Aljaske (AVO) kontinuirano prati vulkan u potrazi za znakovima aktivnosti koristeći mrežu seizmografa, satelitske snimke i druge geofizičke instrumente, kako bi mogao dati rana upozorenja i unaprijediti sigurnost. Tokom godina je vulkan Augustine pokazao svoju nestabilnost, a značajne erupcije su se dogodile 1883., 1963./1964., 1986. i 2006. godine. Svaka od njih je dala doprinos njegovoj reputaciji jednog od najaktivnijih vulkana na Aljasci.

Guschlbauer je prvi put uočio vulkan tokom putovanja na Aljasku te je zamišljao slijetanje na obalu s malim avionom.

"Vidio sam planinu dalje od kopna te sam pomislio da bi bilo sjajno letjeti tamo i potom sletjeti na plažu. Iako niko od mojih lokalnih prijatelja nije poznavao pogodna mjesta za slijetanje, bio sam uvjeren da ću moći obaviti let paraglajderom i upravljati kada stignem tamo", prisjetio se Austrijanac.

Njegovo putovanje je zahtijevalo nekoliko godina pomnog planiranja i dubokog razmišljanja o letu i paraglajdingu u izazovnim okolnostima. Uz pomoć Kena, mentora koji ga je učio letenju na Aljasci, kao i Kenovog sina Thomasa, Guschlbauer je stekao ključne uvide u teren i dinamiku vremenskih prilika. Uprkos udaljenoj lokaciji i nesigurnim uslovima vjetra, njegova stručnost mu je omogućila da sačeka savršen trenutak i "uhvati" struje toplog zraka, koje su ključne za stjecanje visine i ostanak na visini tokom leta.

"Moj plan je bio da letim avionom na što veću visinu, a potom da osvojim planinu i poletim dole", objasnio je austrijski sportista.

Nakon slijetanja na pogodno mjesto i penjanja na dodatnih 100 metara, promjenjivi termalni uslovi su mu omogućili da poleti paraglajderom s vrha.

"Kružiti i letjeti s vulkana okružen morem bilo je iskustvo bez premca. Nikad nisam zamišljao da mogu sletjeti na vrh, ali se prilika ukazala i bio sam spreman. Jednostavno, bilo je spektakularno", rekao je oduševljeni Guschlbauer.

Njegova misija je zahtijevala prevazilaženje značajnih tehničkih izazova, uključujući pronalazak sigurne zone za slijetanje na krševito vulkansko ostrvo. Koristeći napredne alate za primarno izviđanje kao što je Google Earth, Guschlbauer i njegov tim su obavili istraživačke letove kako bi finalizirali svoj pristup. Nepredvidivi vjetar oko vulkana zahtijevao je precizan tajming kako bi Austrijanac imao sigurne i efikasne uvjete za paraglajding.

Guschlbauerov uspješni paraglajding izazov na vulkanu Augustine pokazuje njegov izuzetan talent te postavlja nove standarde u sportu i istraživanju, naglašavajući beskrajni duh avanture i otkrića svojstven ljudskoj prirodi.