Lokacije u Evropi
82

Sarajevo je na listi najjeftinijih gradova za digitalne nomade: Navedene cijene izazvale rasprave

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Web stranica Nomad Deals analizirala je cijene života za digitalne nomade u zemljama Evrope, a Sarajevo je na drugom mjestu liste najjeftinijih. Međutim, cijene koje su naveli izazvale su brojne komentare i rasprave.

Na Instagram stranici Nomad Deals podijelili su listu evropskih gradova koje su opisali kao "bagatelu" za digitalne nomade.

"Naša analiza izračunala je prosječnu cijenu obroka i kratkoročnog smještaja koristeći nekoliko baza podataka i izvora", naveli su uz objavu.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Prvo mjesto zauzima Skoplje u Sjevernoj Makedoniji, a u ovom gradu u prosjeku za dnevne obroke potrebno je izdvojiti 12 dolara, dok smještaj košta 900 dolara u prosjeku.

Sarajevo je drugo na listi, a Nomad Deals navodi da u prosjeku dnevni obroci koštaju 21 dolar, dok je digitalnim nomadima za smještaj potrebno 1.100 dolara.

U komentarima ispod snimka su istaknuli da se u Sarajevu zapravo može proći mnogo jeftinije te da se može i jesti i boraviti za iznos manji od navedenog. Slični komentari su uslijedili i za druge gradove regije.

Listom dominiraju zemlje iz okruženja - te je tako sljedeća Tirana, a slijede Beograd, Sofija i Podgorica.

Na listi je i Zagreb u kojem, prema istraživanju, dnevni obroci u prosjeku koštaju 22 dolara, dok je za smještaj potrebno 2.100 dolara. Posljednja na listi je Atina s 2.300 dolara za smještaj i 36 dolara za dnevne obroke.