Just Room Enough Island
36

Turistička atrakcija na 310 kvadratnih metara: Ovo je najmanji naseljeni otok na svijetu

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Just Room Enough Island je otok koji nosi službenu titulu najmanjeg naseljenog otoka na svijetu s površinom od 310 metara kvadratnih.

Nalazi se na području rijeke Saint Lawrence, koja teče na granici između SAD-a i Kanade. Pripada državi New York i jedan je nizu od 1.800 otoka na ovoj rijeci.

On se prvobitno zvao Hub, a onda ga je pedesetih godina prošlog vijeka kupila porodica Sizeland i preimenovala u Just Room Enough Island što u prijevodu znači "Otok dovoljan za jednu sobu".

Vlasnici otoka tada su posadili stablo i izgradili kućicu koja je zauzela gotovo cijelu površinu otočića. Iako su je planirali kao vikendicu i bijeg od svakodnevnice, to im nije uspjelo. Naime, otočić je ubrzo postao turistička atrakcija.

Nekih 150 metara dalje, na drugom otoku se nalazi dvorac Boldt, čuvena vila koju je miloner George Boldt počeo graditi 1900. godine.

Inače, titulu najmanjeg, a naseljenog otoka nekad je nosio otočić Bishop Rock, iako je Just Room Enough Island površinom znatno manji. Bishop Rock imao je samo svjetionik, koji je automatiziran 1982. godine, stoga nije bilo potrebe da bude naseljen.