Zdrav obrok pun proteina
58

Bez brašna, ulja i razvijanja jufke: Pita od dva sastojka odlična je za ljubitelje jednostavnih jela

L. R.
Screenshot/Instagram
Screenshot/Instagram
Ljubitelji zdravih i zasitnih obroka bogatih proteinima trebali bi isprobati pitu od samo dva sastojka. Osim što je ukusna, ona je i jednostavna za napraviti.

Certificirana trenerica nutricionizma Snežana Paučinac podijelila je ovaj recept putem Instagram profila pod nazivom sp_nutrition_and_health.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovaj recept su jaja i grčki jogurt, a ako volite slano, možete dodati i malo soli. Uzmite četiri jajeta i jednu i po šolju grčkog jogurta. U receptu je korištena šolja zapremine 240 mililitara.

Priprema:

Odvojite žumanca od bjelanaca. Dodajte žumanca u jogurt i promiješajte. Umutite bjelanca dok ne dobijete takozvani čvrst snijeg. To ćete najbolje znati kada okrenete posudu naopako, a bjelanca ne ispadnu.

Polako dodajte smjesu od žumanaca i jogurta u bjelanca i pjenjačom lagano promiješajte. Smjesu prebacite u kalup za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pitu je potrebno peći otprilike 50 minuta na 170 stepeni. Kada je pita pečena, ostavite je da se ohladi prije serviranja.