Idealan za Bajram
87

Bosanski lonac: Originalni recept za mnogima omiljeno jelo sa stoljetnom tradicijom

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Prema tradiciji, za bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela, a mnoge porodice za ovaj praznik pripremaju bosanski lonac.

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, a pretpostavlja se da se pripravljao kao radničko jelo bosanskih rudara.

Sastojci (za 8 – 10 osoba):

  • 500 – 700 g masnijeg junećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa,
  • 1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,
  • 1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,
  • 1/2 kg tikvica,
  • 300 g graška
  • 4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,
  • 4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,
  • 4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,
  • 3 velike crvene paprike ili babure,
  • 3 paradajza – isječeni na krupne komade,
  • 2 velika paštrnaka – isječena na kolutove, 2 velika peršuna sa listovima – isječeni na kolutove,
  • 1 glavica bijelog luka,
  • 2 kašike vegete,
  • 1 kašika soli,
  • 1 kašika slatke mljevene paprike,
  • 1 kašičica bibera

Priprema:

Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.

Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.

Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:

  • Keramička posuda za kuhanje ili kazan
  • Količina namirnica – što više to bolje
  • Krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje
  • Masno meso u dovoljnoj količini