Idealan za Bajram
87
Bosanski lonac: Originalni recept za mnogima omiljeno jelo sa stoljetnom tradicijom
D. J.
Foto: Instagram
Prema tradiciji, za bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela, a mnoge porodice za ovaj praznik pripremaju bosanski lonac.
Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, a pretpostavlja se da se pripravljao kao radničko jelo bosanskih rudara.
Sastojci (za 8 – 10 osoba):
- 500 – 700 g masnijeg junećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa,
- 1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,
- 1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,
- 1/2 kg tikvica,
- 300 g graška
- 4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,
- 4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,
- 4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,
- 3 velike crvene paprike ili babure,
- 3 paradajza – isječeni na krupne komade,
- 2 velika paštrnaka – isječena na kolutove, 2 velika peršuna sa listovima – isječeni na kolutove,
- 1 glavica bijelog luka,
- 2 kašike vegete,
- 1 kašika soli,
- 1 kašika slatke mljevene paprike,
- 1 kašičica bibera
Priprema:
Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.
Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.
Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:
- Keramička posuda za kuhanje ili kazan
- Količina namirnica – što više to bolje
- Krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje
- Masno meso u dovoljnoj količini
Možda vas zanima
Nakon agresije na BiH
Sjećate li se reklame iz 1998. za povrat imovine? Snimila su je bh. glumačka imena
Vezani članci
Značajno priznanje
Film "Bosanski lonac" osvojio nagradu publike na Matera Film Festivalu
Režija Pave Marinkovića