Idealan za Bajram
87
Bosanski lonac: Originalni recept za mnogima omiljeno jelo sa stoljetnom tradicijom
D. J.
Foto: Instagram
Prema tradiciji, za bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela, a mnoge porodice za ovaj praznik pripremaju bosanski lonac.
Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, a pretpostavlja se da se pripravljao kao radničko jelo bosanskih rudara.
Sastojci (za 8 – 10 osoba):
- 500 – 700 g masnijeg junećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa,
- 1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,
- 1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,
- 1/2 kg tikvica,
- 300 g graška
- 4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,
- 4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,
- 4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,
- 3 velike crvene paprike ili babure,
- 3 paradajza – isječeni na krupne komade,
- 2 velika paštrnaka – isječena na kolutove, 2 velika peršuna sa listovima – isječeni na kolutove,
- 1 glavica bijelog luka,
- 2 kašike vegete,
- 1 kašika soli,
- 1 kašika slatke mljevene paprike,
- 1 kašičica bibera
Priprema:
Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.
Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.
Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:
- Keramička posuda za kuhanje ili kazan
- Količina namirnica – što više to bolje
- Krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje
- Masno meso u dovoljnoj količini
Možda vas zanima
Počeli se zabavljati 1998.
Kako su se Melania i Donald Trump upoznali: Te noći bio je s drugom ženom, ona ga je ipak pozvala
Vezani članci
Režija Pave Marinkovića