Jeste li je probali?
21

Desert koji spaja četiri različita okusa: Međimurska gibanica je jedinstven gurmanski specijalitet

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Međimurska gibanica je jedan od najpoznatijih specijaliteta Hrvatske. Riječ je o desertu u kojem se spajaju okusi svježeg sira, jabuka, oraha i maka.
Ako ste viđali slične verzije ovog deserta, nemojte se zbuniti jer je možda riječ o prekmurskoj gibanici, koja ima sličan sastav.

Sastojci za nadjev od maka:

  • 200 grama mljevenog maka
  • 200 mililitara mlijeka
  • 80 grama šećera
  • jedan vanilin šećer

Sastojci za nadjev od sira:

  • 400 grama svježeg sira
  • tri jajeta
  • 100 grama šećera
  • 100 grama maslaca sobne temperature

Sastojci za nadjev od oraha:

  • 200 grama mljevenih oraha
  • 50 grama šećera
  • 200 mililitara toplog mlijeka

Sastojci za nadjev od jabuka:

  • 500 grama naribanih jabuka
  • 50 grama šećera
  • jedna kašika cimeta u prahu

Dodatni sastojci su:

  • 12 listova gotove jufke za pite i kolače
  • 250 grama maslaca

Priprema:

Najprije pripremite nadjev od maka tako što ćete na laganoj vatri kuhati mlijeko te čim provri, skloniti ga s ringle te dodati mak i šećer. Pomiješajte te vratite na ringlu. Kuhajte nekoliko minuta dok se proključa. Nakon toga, ostavite da se ohladi.

Za to vrijeme u veću posudu stavite sir, jaja i šećer. Pomiješajte pa dodajte maslac pa ponovo pomiješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Nadjev od oraha spremite tako što ćete kuhati mlijeko sa šećerom te kad prokuha, sklonite s vatre. Ubacite mljevene orahe, pomiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.

Očistite jabuke te dodajte šećer i cimet pa pomiješajte. Odvojite 12 listova jufke, otopite maslac i njime premažite dno i stranice tepsije.

Potom stavite jedan list i premažite ga te ponovite postupak dodavanjem još dva lista jufke. Prvo premažite nadjevom od maka pa dodajte jedan list jufke pa dodajte drugi list jufke. Važno je da svaki list premažete maslacem.

Sada slijedi nadjev od sira. Ponovo dodajte dva lista jufke koje ste premazali maslacem. Nakon toga slijedi nadjev od oraha. Ponovite postupak s dva lista jufke pa dodajte nadjev od jabuka. Prekrijte ih s tri lista jufke koje ste također premazali maslacem.

Međimursku gibanicu pecite u zagrijanoj rerni nekih 35 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Izvadite iz rerne i pospite je šećerom u prahu.