Desert s jabukama koji će mnoge vratiti u djetinjstvo: Napravite jugoslovenski kolač
Za biskvit bit će vam potrebno:
- pet jaja
- pet kašika šećera
- pet kašika brašna
- jedan prašak za pecivo
- tri do četiri kašike mlijeka
Za kremu će vam biti potrebno:
- jedan kilogram očišćenih i narezanih jabuka
- pola litre vode
- šest kašika šećera
- jedan vanilin šećer
- dva pudinga od vanilije
Za šlag će vam biti potrebno 250 mililitara slatkog vrhnja.
Priprema:
Najprije odvojite bjelanca od žumanaca. Prvo umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom pa postepno dodajte brašno, mlijeko i prašak za pecivo.
Potom umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano dodajte u smjesu s žumancima. Gotovu smjesu izlijte u tepsiju, koju ste prethodno namastili. Ako želite kolač kao s fotografije, poželjno je da tepsija ili kalup za pečenje bude dimenzija 36X20 centimetara. Biskvit pecite 30 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.
Za to vrijeme, u veću šerpu stavite jabuke, šećer i vodu. Jabuke kuhajte dok se ne počnu raspadati.Tada dodati pudinge razmućene u malo vode i skuhajte ih do kraja. Toplu kremu izliti na prohlađen biskvit. Kolač dobro ohladite pa premažite umućenim šlagom.