Miris djetinjstva
30

Donosimo recept za mekane buhtle kakve su pripremale naše nane i bake

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Buhtle su slasni desert punjen domaćim džemom kojeg su rado pripremale naše nane i bake. Njihov miris vraća u djetinjstvo, a današnje verzije znaju biti punjenje i čokoladnim namazom. Za koju god verziju da se odlučite, donosimo vam recept za najmekanije tijesto.
Za tijesto će vam biti potrebni ovi sastojci:
  • dvoje jaja
  • tri kašike šećera
  • jedna kesica vanilin šećer
  • jedna kockica svježeg kvasca
  • 100 mililitara ulja
  • 250 mililitara mlakog mlijeka
  • jedna kesica praška za pecivo
  • oko 500 grama brašna

Za punjenje

  • džem ili krem od čokolade

Za premazivanje

  • 100 grama rastopljenog maslaca

Za posipanje

  • šećer u prahu

Priprema:

Kvasac usitnite i stavite u toplo mlijeko uz malo šećera i brašna. Ostavite kratko dok se kvasac ne podigne. Za to vrijeme u jednu posudu spojite brašno i suhe sastojke te dobro promiješajte. Umutite jaja i ulje te dodajte u tu smjesu, a onda dodajte i kvasac s mlijekom.

Mijesite tijesto dok ne postane glatko i mekano na dodir. Ostavite da tijesto raste nekih 45 minuta u pokrivenoj posudi. Nakon što se tijesto podigne, podijelite ga u jednake loptice. Potom ih prstima rastanjite u krug i punite ih džemom ili kremom od čokolade.

Tijesto motajte u obliku knedlica. Prije nego što ih složite u posudu za pečenje, umočite ih rastpoljeni maslac. Slažite ih tako da ostane malo mjesta između njih kako bi mogle narasti.

Kada ih poredate, ostavite još 15 minuta da se malo podignu. Za to vrijeme rernu uključite na 200 stepeni. Kada se rerna zagrije, pecite buhtle 25 do 30 minuta. Kada su gotove, ostavite 10 minuta da se prohlade i pospite ih šećerom u prahu.