Kladdkaka
34

Donosimo recept za tradicionalni švedski kolač: Peče se 20 minuta, a cijeli dom miriše na njega

Klix.ba
© Shutterstock
© Shutterstock
Kladdkaka je tradicionalni švedski čokoladni desert čije ime u prijevodu doslovno znači ljepljiva čokoladna torta. Vrlo jednostavno se priprema uz osnovne sastojke za svaki kolač, a peče se maksimalno 20 minuta.
Potrebni sastojci za kladdkaku su:
  • tri veća jajeta sobne temperature
  • 100 grama brašna
  • 150 grama čokolade za kuhanje
  • 100 grama maslaca
  • 150 grama šećera
  • pola vrećice praška za pecivo
  • jedan vanilin šećer

Priprema:

Uključite rernu na 170 stepeni. Dok se rerna grije, uključite ringlu na srednju temperaturu i stavite da se maslac lagano topi. Za to vrijeme pjenasto umutite jaja i šećer.

Kada se maslac otopi, sklonite ga s ringle i dodajte mu kockice čokolade za kuhanje. Miješajte smjesu sve dok se čokolada ne otopi. Potom dodajte smjesu maslaca i čokolade u posudu s umućenim jajima i šećerom. Kratko umutite smjesu dok se svi sastojci ne sjedine. Potom dodajte suhe sastojke te još malo umutite.

Smjesu izlijte u kalup za pečenje promjera 20 centimetara, kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite ga između 15 i 20 minuta ovisno o jačini vaše rerne. Kada se ispeče, ostavite ga kratko da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Šveđani ovaj kolač služe uz šlag i bobičasto voće, a zbog bogatog čokoladnog okusa, može se jesti i sam. Ono što posebno ističe ovaj kolač jeste jednostavnost i neodoljiv miris.