Isprobajte prvom prilikom
25

Hrskavo, masno, sočno i ukusno: Maslenjak s mesom je za mnoge omiljena verzija bureka

Piše: L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Maslenjak s mesom je nešto drugačija verzija klasičnog bureka, ali za neke i ukusnija, budući da je riječ o masnijem obroku.

Recept smo pronašli na YouTube kanalu Kuhinja za 10, a na kojem se mogu pronaći različiti recepti za svačiji ukus. Na ovom kanalu ističu da je riječ o receptu kojeg morate probati jer je hrskav, mastan, sočan i ukusan.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 500 grama mljevene junetine
  • jedan kilogram brašna
  • pet kašika ulja
  • jedan luk
  • mlaka voda
  • 125 grama maslaca
  • dvije kašike kiselog vrhnja
  • začin od povrća, biber

Priprema:

Za tijesto pomiješajte jedan kilogram brašna i jednu kašiku soli te dodajte pet kašika ulja. Postupno dodajte mlaku vodu dok ne dobijete lijepo tijesto koje se ne lijepi.

Tijesto ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi pa ga razvaljajte na stolu i podijelite na tri jufke. Razvaljajte ih, premažite uljem i ostavite ih 15 minuta kako bi upile ulje.

Za to vrijeme ćete na 500 grama mljevene junetine dodati dvije kašike začina od povrća, jednu bibera i postepeno dolijevajte malo tople vode i miješajte dok meso potpuno ne omekša.

Luk usitnite i pržite ga samo dvije minute pa sjedinite s mesom i sve dobro promiješajte. U šerpi otopite 125 grama maslaca i dodajte 50 mililitara ulja. Dodajte dvije kašike kiselog vrhnja i sve dobro izmiješajte.

Nakon toga slijedi razvlačenje jufke. Uzmite prvu jufku i razvucite, poprskajte smjesom od vrhnja te dodajte meso. Preklopite tijesto i ostavite sa strane. Razvaljajte drugu jufku i ponovite postupak tako što ćete pomiješati s pavlakom i mesom. Na sredinu druge jufke staviti prvu jufku i preklopiti sa svih strana.

Treću jufku razmotajte i samo poprskajte smjesom od vrhnja. Nemojte stavljati meso. U sredinu ubacite prethodne dvije jufke i ponovo preklopite sa svih strana. Nauljite tepsiju i prebacite pitu koju ćete također malo nauljiti. Pecite nekih 25 minuta na 220 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni. Kada je pita pečena, poprskajte je hladnom vodom i pokrijte krpom na nekoliko minuta kako bi omekšala.