Mirisan i ukusan
14

Idealan recept za početnike u kuhinji: Lijena pita od jabuka je odličan desert za jesenske dane

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Pita od jabuka odličan je način da zasladite jesenske dane, naročito ako je riječ o lijenoj verziji pite.

Recept smo pronašli na Youtube kanalu Kuhinja za 10, gdje navode da je riječ o receptu koji će vam svaki put uspjeti te da je ovo desert za sve prilike.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 650 grama brašna
  • 250 grama maslaca ili margarina
  • dva jajeta
  • 200 grama kiselog vrhnja
  • 400 grama šećera
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • 1,5 kg jabuka
  • dvije kašičice cimeta
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Za početak zamijesite biskvit tako što ćete u posudu sipati brašno, prašak za pecivo, omekšali maslac ili margarin, jaja, kiselu pavlaku i 200 grama šećera. Kada umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižideru nekih 45 do 60 minuta.

Dok se tijesto hladi, naribajte jabuke, dodajte 200 grama šećera i kuhajte na laganoj vatri. Nije potrebno dodavati vodu jer će jabuke pustiti sok. Potrebno ih je kuhati nekih 20 minuta.

Sklonite s ringle i ostavite da se hladi, dok pripremate tijesto. Podijelite ga na dva jednaka dijela i oklagijom ga rastanjite tako da stane u tepsiju u kojoj će se peći. Premažite tepsiju s malo maslaca ili margarina i prebacite prvi dio tijesta.

U jabuke dodajte dvije kašičice cimeta i dobro promiješajte pa rasporedite po tijestu. Potom rastanjite i drugi dio tijesta i preklopite preko prvog tijesta i jabuka. Izbockajte tijesto vilicom i stavite da se peče 40 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Kada je kolač pečen, narežite ga na kocke i pospite šećerom u prahu.