Popularna slastica
13

Imamo recept za savršenu bledsku kremšnitu kojoj turisti ne mogu odoljeti

D. J.
Prhko, lisnato tijesto, fina žuta krema od jaja i prozračni šlag ono je što sačinjava pravu bledsku kremšnitu ili blejsku kremnu rezinu.

Ova nezaobilazn slastica je omiljena domaćim i stranim turistima koji posjećuju Bled.

Sastojci:

1 paket kora za kremšnite ili lisnatog tijesta

Za kremu:

  • 7 jaja
  • 350 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 220 g brašna
  • 1,5 l mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • sok 1 limuna
  • 3 kašikice ruma
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Pripremite kore za kremšnite ili razvaljajte lisnato tijesto pa ga ispecite u rerni te ga pustite da se potpuno ohladi i prerežite popola.

  2. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjcima dodajte polovicu od ukupnog šećera (175 g).

  1. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke pa im pred kraj miksanja polako dodajte ostatak šećera (175 g).

  2. Izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom. Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mlijeka.

  3. U dubljoj posudi zavrijte ostatak mlijeka pa ga maknite s vatre i uz stalno miješanje ulijte smjesu sa žumanjcima. Vratite na vatru i kuhajte oko 10 minuta, uz stalno miješanje, kako biste dobili gustu slastičarsku kremu.

  4. U vruću kremu pažljivo umiješajte bjelanjke.

  5. Koru za kremšnitu položite u dublju tepsiju za pečenje pa na nju izlijte kuhanu kremu, poravnajte je i pustite da se potpuno ohladi.

  1. Na ohlađenu kremu dodajte tučeno slatko vrhnje, ravnomjerno razmažite i prekrijte drugom korom za kremšnite koju ste izrezali na komade. Oštrim nožem izrežite sve kremšnite pa ih pospite šećerom u prahu.