Isprobajte originalni recept za rusku salatu, omiljeno jelo praznične trpeze
Recept je bio strogo čuvana tajna, sve dok navodno pomoćni kuhar nije ukrao tajnu recepturu. Od tada, ruska salata postaje nezaobilazan dio na svim prazničnim trpezama.
Iako danas postoji mnogo verzija ove salate, u koje se dodaju razni sastojci poput vrhnja, senfa, bibera, soka od limuna, pa čak i jabuka, najukusnija verzija ove salate je upravo ona bez tih dodataka.
Sastojci:
-
8 većih krompira
-
8 mrkvi
-
8 jaja
-
1 tegla kiselih krastavaca (350–500 g)
-
1 tegla majoneze
-
500 g graška
-
500 g kuhanih pilećih prsa ili drugog mesa po izboru
Priprema:
Krompire i mrkve dobro operite, a zatim ih stavite kuhati u veliki lonac s vodom. Dodajte pola kašike soli i kuhajte ih oko sat vremena. Nakon toga, povrće ocijedite i pustite da se ohladi.
Odvojeno, kuhajte grašak i jaja. Grašak kuhajte 10 minuta nakon što voda proključa, a jaja kuhajte 10 minuta od početka kuhanja. Ostavite da se sve ohladi.
Ogulite krompir, mrkvu i jaja, a zatim ih izrežite na kockice željene veličine. Dodajte grašak, kisele krastavce i meso koje ste prethodno ispekli i izrezali na kockice, a zatim sve dobro promiješajte.
Na kraju, dodajte majonezu i sve dobro sjedinite, pazite da svi sastojci budu ravnomjerno raspoređeni.
Za pripremu ove salate važno je da povrće, jaja i meso budu izrezani na približno iste veličine kockica, kako bi salata imala ujednačenu teksturu.
Ako pravite manju ili veću količinu salate, dovoljno je proporcionalno povećati ili smanjiti količinu svih sastojaka. Najbolji okus ruske salate postići ćete kada svi sastojci budu povezani, bez da jedan previše dominira.
Jedan od savjeta za uštedu prostora u kuhinji je da dok kuhate krompir i mrkvu, u posljednjih nekoliko minuta možete dodati grašak u istu vodu.
Možete i nasjeckati povrće prije kuhanja, što će skratiti vrijeme kuhanja, a okus će ostati isti. Krompir možete kuhati s ili bez kore, ovisno o vašim željama.