Ideja za kuhanje
40

Isprobajte recept za tradicionalnu Plesku pitu: Okus i miris koji podsjećaju na djetinjstvo

Klix.ba
Pleska pita
Pleska pita
Pleska pita je tradicionalno jelo koje se pripremalo u skoro svakom domaćinstvu.

Kombinacija brašna, maslaca, svježeg mlijeka i milerama daje joj neodoljiv okus, dok maslinovo ulje donosi modernu notu. Nekada je bila simbol gostoprimstva i često je služila na porodičnim okupljanjima. Danas je omiljena zbog svog autentičnog okusa.

Sastojci

  • 500 g brašna Klas
  • 70 g maslaca
  • 3 kašikice Tuzlanske soli
  • 0,7 l mlijeka
  • 100 g milerama ZIM
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema

U dublju posudu staviti brašno, posoliti te dodati maslac i maslinovo ulje. Zatim u posudu sipati ključalu vodu i miješati da se sastojci sjedine i dobije tijesto. Vrelo tijesto razvaljati na pomašćenu tepsiju pa izbockati tijesto. Peći u rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.

U međuvremenu prokuhati mlijeko sa maslacem i sa gotovim prelivom preliti pečenu plesku. Po želji poslužiti za doručak kao toplo predjelo ili međujelo.