Mali trik
55

Jedan sastojak će vam pomoći da kupus salata bude poput one iz restorana

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko nikako niste zadovoljni okusom kupus salate, postoji trik zahvaljujući kojem će ona biti poput one koju jedete u restoranima.

Potrebno vam je: glavica kupusa, so, ulje, sirće, a "tajni" sastojak je šećer kojeg trebate dodati na vrh kašičice.

Priprema

Isjeckajte kupus na sitno ili ga naribajte pa naspite ulje i sirće. Dobro ga izgnječite rukama i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dodajte so i malo šećera kako biste postigli idealan okus. Važno je da so i šećer dodate na kraju jer ukoliko ih dodajte prije ulja i sirća, salata neće biti dobro začinjena.

Kupus biste trebali jesti češće zato što nema mnogo kalorija, a bogat je polifeonolima i antioksidansima u koje spada i vitamin C. Zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u kupusu, duže ćete biti siti. Ovo je također korisno ukoliko ste u procesu mršavljenja.

Pun je antioksidansa. Istraživanje koje je 2018. godine objavljeno u stručnom časopisu Immunity je pokazalo da su miševi hranjeni kupusom imali manji rizik od upala i raka debelog crijeva.