Jeste li jeli kupusnjaču? Donosimo recept za preukusnu pitu sa kiselim kupusom
Dok se u nekim dijelovima Bosne ova pita pravi često, u Hercegovini je gotovo nema na meniju.
Ako vam je ostalo još kiselog kupusa ili jednostavno možete kupiti glavicu u trgovini, isprobajte ovu zanimljivu pitu.
Sastojci:
Tijesto:
- 700 g brašna
- 1 kašičica soli
- oko 460 ml vode
- ulje
Nadjev:
- 1 glavica (srednje veličine) kupusa
- 1 glavica crvenog luka
- po ukusu soli
- po ukusu bibera
- komadić maslaca
- po ukusu kajmak, kisela pavlaka, jogurt
Priprema:
Od brašna, soli i vode zamijesiti tijesto. Podijeliti na dva dijela, pa oblikovati kugle od tijesta.
Isjeckati glavicu kupusa na sitne kockice. U dublju šerpu na ulju prodinstati sitno sjeckani luk da omekša. Omekšalom luku dodati sjeckani kupus i dinstati ga uz dolivanje malo vode da kupus omekša na srednjoj temperaturi. Gotov kupus, tj omekšali kupus začiniti samo sa biberom. Nikako nemojte dodavati vegetu ili sol, jer je kupus već dovoljno slan.
Tijesto razvaljati, premazati uljem, pa ostaviti 5-6 minuta. Zatim tijesto razvući što tanje, povlačeći pažljivo od centra prema krajevima. Na kraj razvučenog tijesta staviti nadjev od kupusa, pa zarolati. Postupak ponoviti još jedanput. Pleh premazati uljem, pa staviti zarolano tijesto, oblikujući tzv.zvrk. Postupak ponoviti i sa drugom "kuglom" tijesta. Cijelu pitu premazati uljem.
Staviti u pećnicu, zagrijanu na 200 C. Peći oko pola sata, da fino porumeni. Pečenu pitu tek ovlaš poprskati sa malo tople vode, premazati komadom maslaca, pa vratiti u pećnicu još par minuta. Po ukusu, prije posluživanja premazati kajmakom ili kiselom pavlakom ili pitu jesti uz hladan jogrurt.