Poznat i kao banana rolat
69

Klasik među desertima i mnogima omiljeni kolač iz djetinjstva: Napravite mačije oči

L. R.
Foto: Instagram/natalija_mysticcakes
Foto: Instagram/natalija_mysticcakes
Mačije oči su jedan onih klasičnih deserta koje su mnogi voljeli kao djeca. Uglavnom se pravi u dvije verzije s čokoladnom ili bijelom kremom.
Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Natalije Milodanović.

Sastojci za biskvit:

  • šest jaja
  • šest kašika šećera
  • tri kašike brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • tri kašike kakaa
  • prstohvat soli

Za čokoladnu kremu:

  • tri jajeta
  • 100 grama šećera
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 150 grama margarina
  • jedna kašičica arome vanilije

Dodatno:

  • četiri banane
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema:

Za pripremu biskvita potrebno je odvojiti bjelanca od žumanaca. U posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli pa mutite mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Bjelanca je potrebno mutiti dok ne dobijete čvrst snijeg.

Smanjite brzinu miksera na najmanju pa postepeno dodajte žumanca. Kada ih umutite dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Kašikom sjedinite kako smjesa ne bi splasnula. Uzmite tepsiju dimenzija 40×30 centimetara, obložite je papirom za pečenje i ulijte smjesu.

Poravnajte smjesu i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Neka se peče 15 minuta. Potom ohladite biskvit nekih pet minuta i dok je još topao, zamotajte ga s papirom tako što ćete podjednako umotati s obje strane. Ostavite tako da se ohladi i dobije oblik.

Za to vrijeme pripremite kremu tako što ćete u šerpi pjenasto umutiti jaja, šećer i aromu vanilije. Potrebno je kratko mutiti odnosno tek toliko da se smjesa postane pjenasta. U drugu šerpu stavite vodu i ostavite da ključa. Na nju postavite šerpu u kojoj je smjesa i lagano kuhajte na pari.

Stavite ovu šerpu na drugu šerpu i kuhajte kremu na pari nekih 10 minuta uz konstantno miješanje. Važno je da pazite voda ne ključa pretjerano kako se jaja ne bi skuhala. Kada se jaja zgusnu, dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se u potpunosti ne otopi.

Sklonite šerpu i ostavite da se krema ohladi nekih 15 minuta. Kada se smjesa malo ohladi, dodajte margarina sobne temperature i mutite mikserom dok ne dobijete glatku kremu. Stavite kremu u frižider na 30 minuta da se malo stisne.

Ohlađeni biskvit razmotajte i skinite papir za pečenje. Premažite ga s dvije trećine kreme preko cijele površine. Ogulite banane i prelijte ih s malo limunovog soka kako ne bi pocrnile. Složite ih uz sam kraj s dvije strane biskvita. Prvo, rolajte jednu stranu biskvita prema sredini pa drugu, dok se dva kraja ne spoje na sredini.

Potom uzmite prozirnu foliju i rolat čvrsto zamotajte. Stavite u frižider na nekih 30 minuta da se krema malo stisne. Ostatak kreme ostavite na sobnoj temperaturi kako bi što jednostavnije premazali kolač izvana. Ponovo vratite u frižider do posluživanja. Po želji možete ukrasiti naribanom čokoladom.