Kolač koji će se svidjeti ljubiteljima zalivenih slastica: Isprobajte sočnu griz pitu

Sastojci:
- 500 grama kora za baklavu
- 150 grama otopljenog maslaca za premazivanje kora
- jedan litar mlijeka
- 100 grama šećera
- tri vrećice vanilin šećera
- 160 grama griza
- četiri veća jajeta
- 100+ 100 grama šećera (100 za bjelanca, 100 za žumanca)
- 50 grama maslaca
Za agdu:
- dvije velike šolje šećera
- jedna i po šolja vode
- dva vanilin šećera
- korica od pola limuna
Priprema:
Prvo se sprema agda. Uzmite dvije velike šolje šećera i sipajte u šerpu s vodom, a onda dodajte dvije vrećice šećera u prahu i naribanu koricu limuna. Promiješajte pa stavite na ringlu. Kada proključa, kuhajte agdu još jedan minut pa skinite sa ringle.
Kremu je potrebno pripremiti tako što ćete u šerpu sipati mlijeko, 100 grama šećera i tri vrećice vanilin šećera. Promiješajte pa kuhajte na laganoj vatri. Za to vrijeme razdvojite bjelanca od žumanaca. Nakon toga, prvo dodajte 100 grama šećera u žumanca i ostavite sa strane, a ostatak šećera ostavite za bjelanca.
Bjelanca kratko umutite s prstohvatom soli i postepeno dodajte šećer. Mutite dok ne dobijete čvrst šlag. Ostavite sa strane pa mikserom umutite smjesu od žumanaca pa lagano spojite sa bjelancima.
U mlijeko koje ste prethodno zagrijavali sa šećerom, postepeno dodajte griz i lagano mutite. Kuhajte dok ne dobijete smjesu nalik rijetkom pudingu. Smjesi dodajte 50 grama maslaca i miješajte dok se maslac ne otopi. Dok je griz još uvijek vruć pomiješajte ga sa smjesom od jaja. Kremu ostavite sa strane.
Naredni korak je slaganje kora. Otopite maslac kojim ćete premazivati kore. Slaganje kora je nešto drugačije u odnosu na standarno slaganje i premazivanje. Naime, za početak ćete uzeti dvije kore i obje ćete staviti do pola u tepsiju, dok dvije druge polovine ćete ostaviti da vise sa strane.
Premazat ćete listove koji se nalaze unutar tepsije, a onda na isti način preklopiti s drugim listovima, čije će ivice također biti izvan tepsije. Premažite dijelove kora unutar tepsije pa ponovite postupak sve dok vam ne ostanu dvije kore, kojim ćete na kraju pokriti ovaj desert.
Potom ćete uliti cijelu kremu i potom svaki list polako vratite preko kreme i premažite s maslacem. Nakon toga je režite na komade, ali ne u potpunosti. Pitu pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 45 minuta do sat vremena. Dok je još vrela, zalijte je hladnom agdom, a narežite je tek kada se u potpunosti ohladi.