Kolač s bijelom i tamnom kremom: Ovo je najkremastiji desert koji možete napraviti
![Screenshot/Youtube](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_240610065.jpg?v=1)
Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:
- tri jajeta
- tri kašike šećera
- tri kašike mlijeka
- tri kašike brašna
- jedna kašika ulja
- jedna kašičica praška za pecivo
- tri kašike čokolade u prahu ili kakaa
- tri kašike mljevenih lješnjaka
- 150 mililitara čokoladnog mlijeka za preliti biskvit
Sastojci koji će vam biti potrebni za mlijeko:
- jedna litra mlijeka
- 100 grama šećera
- tri pudinga od vanilije
- 300 mililitara slatkog vrhnja
- pet kašika svijetlog eurokrema
- pet kašika tamnog eurokrema
Za dekoraciju:
- 200 mililitara vrhnja za šlag
- naribana čokolada (po želji)
Priprema:
Najprije je potrebno napraviti kremu. U posudu sipajte puding, šećer i malo mlijeka pa promiješajte. Ostatak mlijeka stavite u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok ne počne ključati. Sklonite mlijeko s ringle i umiješajte mlijeko i vratite da puding se kuha dok ne postane gust.
Gotov puding prelijte u posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi. Kada se puding ohladi, smjesu kratko umutite mikserom pa je podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte svijetli eurokrem, a u drugi tamni pa ponovo umutite mikserom.
U jednoj posudi umutite vrhnje za šlag pa jedan dio dodajte u bijelu kremu, a ostatak u tamnu kremu. Obje smjese ponovo umutite i ostavite da se ohladi.
Kod pripreme biskvita, potrebno je da prvo pomiješate brašno s praškom za pecivo. Jaja i šećer pjenasto umutite. Dodajte ulje i mlijeko pa ponovo kratko umutite sastojke. Postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo, čokoladu u prahu i mljevene lješnjake te umutite na manjoj brzini.
Tepsiju dimenzija 20x35 cm nauljite i pobrašnite pa ulijte smjesu u tepsiju. Biskvit je potrebno peći na 180 stepeni nekih 25 minuta. Nakon što izvadite biskvit iz rerne, odmah ga prelijte čokoladnim mlijekom te ostavite da upije čokoladno mlijeko i da se ohladi. Biskvit potom premažite svijetlom kremom pa tamnom kremom. Umutite vrhnje za šlag i rasporedite preko kreme. Kolač ostavite u frižider nekoliko sati.