Bugarski specijalitet
41

Na visokim temperaturama rashladite se preukusnom juhom od krastavaca

D. J.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ovo jednostavno, ukusno i osvježavajuće ljetno jelo spravlja se od samo nekoliko svakodnevnih sastojaka, a za pripremu vam neće trebati više od 10 minuta.

Hladna juha od jogurta i krastavaca specijalitet je bugarske kuhinje pod nazivom tarator, a može se susresti i u turskoj i makedonskoj kuhinji.

Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za 4 porcije ove osvježavajuće i vrlo zdrave ljetne juhe.

Sastojci:

  • 500 g tekućeg jogurta

  • 2 krastavca, narezana na kockice

  • 2 režnja bijelog luka, narezana nasitno

  • pola šake lišća metvice

  • 1 šaka kopra, nasjeckanog nasitno

  • sol

  • biber

  • 100 g fete, izmrvljene

  • 2-3 kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja

  • prepečeni kruh, tanko narezan, za posluživanje

Priprema:

Pomiješajte jogurt s bijelim lukom, metvicom i većim dijelom kopra, posolite, pobiberite pa prelijte preko nasjeckanih krastavaca. Stavite u hladnjak na barem sat vremena.

Za posluživanje podijelite u porcije, u svaku zdjelicu dodajte izmrvljene fete, još kopra i malo maslinova ulja.

Poslužite uz prepečeni, tanko narezani kruh.