Mirisan i mekan
65
Napravite mramorni kuglof s preljevom od čokolade uz jednostavni recept "na čaše"
L. R.

© Shutterstock
Mramorni kuglof je jedan poprilično poznat desert, koji se često znao naći na trpezi tokom cijele godine. Mekan i mirisan odlično ide uz tople napitke poput kafe, čaja, kakaa i mlijeka. Ovaj recept posebno je jednostavan jer sastojke mjerite takoreći "na čaše"
Ako nemate kalup namijenjen za pečenje kuglofa, možete iskorisititi i obični kalup za pečenje biskvita. Također, neka čaša kojom ćete mjeriti sastojke bude od 200 mililitara.
Sastojci koji će vam biti potrebni za ovaj kuglof su:
- četvoro jaja
- četiri čaše brašna
- dvije čaše mlijeka
- dvije čaše ulja
- dvije čaše šećera
- dvije kašike šećera
- dvije kašike kakaa
- jedna vrećica praška za pecivo
- jedna vrećica vanilin šećera
- 100 grama čokolade
- kockica maslaca ili margarina
Priprema:
Najprije uključite rernu na 200 stepeni, a onda mikserom pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte ulje i mlijeko. Nakon toga, postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo. Ponovo mutite mikserom sve dok ne dobijete jednaku smjesu.
Kada je smjesa spremna, podijelite je na dva jednaka dijela pa u jedan dio stavite kakao prah. Namastite kalup i naizmjenično sipajte smjese. Kuglof je potrebno peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Kada je kuglof gotov, prelijte ga istopljenom čokoladom.
Možda vas zanima
Katastrofalna reakcija
Golmanu Cityja se smije cijela Engleska nakon gola kojeg je primio protiv Brightona
Vezani članci