Za ovaj ukusni kolač može vam pomoći gotov pire od bundeve u tegli ili konzervi čime ćete ubrzati proces pripreme.
Sastojci za podlogu:
150 grama izmrvljenih čajnih keksića po želji, 75 grama rastopljenog maslaca;
Sastojci za kremu:
450 grama sirnog namaza, 400 grama pirea od bundeve, 250 mililitara vrhnja za šlag, 130 grama šećera u prahu, jedna kašika ekstrakta vanilije, jedna kašika cimeta u prahu, pola kašike muškantnog oraščića u prahu;
Priprema pirea od bundeve:
Prepolovite svježu bundevu, uklonite košpice, a površinu bundeve izrežite nožem na nekoliko mjesta. Bundevu stavite na lim za pečenje te u prethodno zagrijanu peć na 180 stepeni. Pecite od pola sata do sat vremena, sve dok bundeva ne omekša. Nakon što se bundeva odvoji od kore, viljuškom je polako umutite u pire.
Priprema cheesecakea:
Za podlogu sameljite čajne keksiće u prah i pomiješajte ih s rastopljenim maslacem. Nakon toga dobit ćete smjesu poput mokrog pijeska koju je potrebno da utisnete u kalup koji ste prethodno namastili ili obložili papirom za pečenje. Sa druge strane mikserom umutite vrhnje za šlag i ostavite sa strane. U drugoj zdjeli umutite sirni namaz sa šećerom sve dok ne dobijete laganu kremu.
U to dodajte pire od bundeva, cimet u prahu, muškantni oraščić i ekstrakt vanilije i nastavite miješati dok se sastojci ne sjedine. Šlag umiješajte u kremu od sira i bundeve. Smjesu premažite preko podloge i stavite u frižider na nekoliko sati.
Za još bolji ukus svoj jesenjski cheesecake poslužite s dodatnim šlagom.