S manje ugljikohidrata
43

Ideja za iftar: Napravite nešto drugačiju piletinu s bademima, laganu supu i osvježavajuću salatu

Piše: L. R.
Piletina s gljivima i bademima (Foto: Shutterstock)
Piletina s gljivima i bademima (Foto: Shutterstock)
Ramazan je idealno vrijeme za ponovno povezivanje s hranom – ne samo duhovno, nego i fizički. Pravilnim odabirom namirnica tokom iftara možemo značajno utjecati na nivo energije, kvalitet sna i cjelokupno zdravlje postača.

Nutricionista Kenan Mandra predložio je iftarski meni koji spaja zdravlje, ukus i osjećaj sitosti, a bez pretjeranog unosa ugljikohidrata.

Predjelo: Pileća supa s kus-kusom

Blaga i okrepljujuća supa sa sitno sjeckanim pilećim mesom, mrkvom, korijenom peršuna i dodatkom kus-kusa pruža tijelu toplinu, hidrataciju i neophodne elektrolite. Prstohvat kurkume djeluje protuupalno i priprema probavni sistem za glavni obrok.

Topla supa potiče varenje i omogućava postepeno buđenje želuca. Kus-kus u manjim količinama pruža blagu dozu ugljikohidrata, bez naglog skoka šećera u krvi.

Pileća supa (Foto: Shutterstock)
Pileća supa (Foto: Shutterstock)

Glavno jelo: Kremasta piletina s mljevenim bademima i gljivama

Sastojci:

  • 200 grama pilećeg filea

  • 150 grama svježih šampinjona

  • jedna kašika grčkog jogurta ili pavlake s manje masnoće

  • dvije kašike mljevenih badema

  • jedna kašičica senfa

  • jedno čehno bijelog luka

• prstohvat dimljene paprike

• maslinovo ulje, so i biber

Priprema:

Piletinu isjeći na trake i kratko propržiti na maslinovom ulju. Dodati sitno sjeckane gljive i bijeli luk. Kada povrće omekša, dodati senf, jogurt i mljevene bademe, koji djeluju kao prirodni zgušnjivač s blagim, orašastim okusom. Na kraju sve začiniti dimljenom paprikom koja ovom jelu daje bogat i topao miris.

Piletina je izvor visokokvalitetnih proteina koji pomažu regeneraciji mišićnog tkiva, dok su bademi bogati zdravim mastima, vitaminom E i magnezijem. Ova kombinacija osigurava dugotrajan osjećaj sitosti i stabilan nivo energije, bez potrebe za teškim prilozima poput hljeba ili krompira.

Salata: Krastavci u jogurtu s koprom i sjemenkama

Osvježavajuća salata koja hladi organizam i pomaže probavi – savršen kontrast kremastoj piletini.

Salata s krastavcima (Foto: Shutterstock)
Salata s krastavcima (Foto: Shutterstock)

Sastojci:

• svježi krastavci

• gusti jogurt ili kefir

• kopar

• pečene sjemenke tikve

Jogurt sadrži korisne bakterije koje pozitivno djeluju na crijevnu floru, dok sjemenke tikve doprinose unosu cinka – važnog minerala za imunitet. Krastavac dodatno hidrira i smanjuje osjećaj nadutosti.