Lagan desert
13

Napravite zerde, slatki puding od riže s daškom šafrana i tradicije

Klix.ba
Zerde
Zerde
Zerde je tradicionalni desert koji ističe rižu kao temeljnu namirnicu, naglašavajući njenu ključnu ulogu u kulinarskoj tradiciji.

Kroz pažljivo kuhanje, riža dobija specifičnu teksturu, čime postaja osnova na kojoj se grade ostali slojevi ukusa. Ovaj desert podsjeća nas da riža nije samo prehrambeni sastojak, već i simbol kulturnog identiteta i gastronomskog naslijeđa.

Sastojci

  • 200 g riže Master
  • 150 g šećera
  • 1 kašika škrobnog brašna
  • šafran
  • 1 kašikica cimeta
  • 100 g badema Master

Priprema

U dublju posudu prokuhati vodu, dodati sitni šećer i gustin. Miješati dok se sastojci sjedine. Zatim dodati rižu i šafran. Skuhanu rižu izliti u prigodne posude i ohladiti. Prije serviranja posuti sa bademima i cimetom, po želji svježim ili suhim voćem.