
Zerde
Zerde je tradicionalni desert koji ističe rižu kao temeljnu namirnicu, naglašavajući njenu ključnu ulogu u kulinarskoj tradiciji.
Kroz pažljivo kuhanje, riža dobija specifičnu teksturu, čime postaja osnova na kojoj se grade ostali slojevi ukusa. Ovaj desert podsjeća nas da riža nije samo prehrambeni sastojak, već i simbol kulturnog identiteta i gastronomskog naslijeđa.
Sastojci
- 200 g riže Master
- 150 g šećera
- 1 kašika škrobnog brašna
- šafran
- 1 kašikica cimeta
- 100 g badema Master
Priprema
U dublju posudu prokuhati vodu, dodati sitni šećer i gustin. Miješati dok se sastojci sjedine. Zatim dodati rižu i šafran. Skuhanu rižu izliti u prigodne posude i ohladiti. Prije serviranja posuti sa bademima i cimetom, po želji svježim ili suhim voćem.
Možda vas zanima
Vezani članci
Oporavio se od povrede