Recept za ovaj poznati desert pronašli smo na Yotube kanalu Kuhinja za 10.
Sastojci koji će vam biti potrebni:
- osam jaja
- 32 kašike šećera
- osam kašika ulja
- osam kašika mlijeka
- osam kašika brašna
- pola kašičice praška za pecivo
- jedna kašika soka od limuna
- dvije vrećice vanilin šećera
Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanca pa u žumanca dodajte osam kašika šećera i umutite mikserom. Potom dodajte osam kašika ulja i osam kašika mlijeka pa nastavite mutiti žicom. Nakon toga dodajte brašno i prašak za pecivo pa dobro umutite.
U tepsiju dimenzija 25x30 centimetara ulijte smjesu i pecite je osam minuta na temperaturi od 160 stepeni. Za to vrijeme napravite šaum.
U šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa, a u posudu s bjelancima dodajte 24 kašike šećera, jednu kašiku soka od limuna, dvije vrećice vanilin šećera pa umutite žicom. Smjesu s bjelancima zagrijte na pari iznad šerpe u kojoj je voda proključala.
Nakon 10 minuta možete smjesu premjestiti u veću posudu i umutiti u čvrst snijeg. Šaum nanesite na koru, oblikujte i ostavite da se stegne barem 10 do 15 minuta.