Osvježavajući desert za tople ljetne dane: Isprobajte cheesecake sladoled
U toplim danima mnogi traže osvježenje u hrani i piću, a sladoled se konzumira svakodnevno. Ukoliko želite isprobati nešto drugačije, na Instagram profilu "Njena jela za sva vremena" pronašli smo recept koji spaja cheesecake i sladoled.
Sastojci:
-
250gr Mascarpone sira
-
350gr slatkog kondenzovanog mlijeka
-
200ml vrhnja za šlag
-
100-150gr sitno izlomljenog plazma keksa
-
100gr malina
-
nekoliko kašika džema od malina
-
po želji malo rendane bijele čokolade
Kratko umutiti krem sir i kondenzovano mlijeko da se lijepo povežu i sjedine. Posebno umutiti vrhnje za šlag, ali voditi računa da smjesa ne bude previše čvrsta.
Sjediniti obje smjese i umiješati špatulom. Dodati sitno izlomljeni keks (može poslužiti i mljeveni), malo rendane bijele čokolade i sve dobro promiješati.
U posudu koja je pripremljen za sladoled sipati 1/3 smjese, lijepo rasporediti, pa sipati 1-2 kašičice džema (prethodno rastopljenog na pari) i štapićem kružnim pokretima proći kroz smjesu kako bi se prošarala.
Preko staviti 6-7 nasjeckanih malina i posuti jednom kašikom plazme. Postupak ponoviti sve dok ima fila. Ostaviti da se hlade minimum 3 sata. Servirati po želji.