Neobična i egzotična
28

Pripremite baklavu od kokosa i uživajte u neodoljivom okusu i mirisu

D. J.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Baklava, omiljeni desert porijeklom s Bliskog istoka, oduševljava svojim slojevima lisnatog tijesta, orašastih plodova i slatkog sirupa.

Dok klasična verzija ima punjenje od nasjeckanih orašastih plodova, poput pistacija ili oraha, moderni zaokreti nude razne okuse, uključujući dodatke poput čokolade, kokosa ili čak voćne infuzije poput naranče ili maline.

Bez obzira volite li tradicionalni recept ili žudite za inovativnim okusima, baklava obećava senzaciju okusa i tekstura.

Sastojci za baklavu

  • 500 g tankih kora za baklavu

  • 4 jaja

  • 100 g kokosovog brašna

  • 1 jogurt od 2,5 dl (čašu jogurta koristite dalje za mjerenje)

  • 1 čaša šećera

  • 1 čaša ulja

  • 1 vanilin šećer

  • 1 prašak za pecivo

Priprema za baklavu

Na dnu namašćene tepsije veličine 24x28 cm stavite jednu koru, a ostale kore oblikujte u harmoniku. Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i postupno miješajući mikserom dodajte ostale sastojke. Velikom kašikom premažite kore oblikovane u harmoniku. Pecite baklavu 25 minuta na 180° C.

Pečenu baklavu izrežite na kocke.

Sastojci za preljev

  • 1 čaša vode
  • 1 čaša šećera

  • sok jednog limuna

Priprema za preljev

Šećer stavite kuhati s vodom i limunom, a kada tekućina zakipi kuhajte još 5 minuta. Vrućim preljevom prelijte topli kolač i poslužite hladno.