Spremne za pet minuta
47

Recept za koji vam je potrebno samo četiri sastojka: Napravite banana krofnice

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Banana krofnice su dobra ideja ako želite probati neki novi recept. Za ovaj desert vam neće biti potrebni jaja i kvasac, već samo banane, brašno, prašak za pecivo i ulje te pet minuta pripreme.
Ako volite slađi okus, možete ih uvaljati u šećer.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • dvije banane
  • 60 grama brašna
  • jedna kašičica praška za pecivo
  • ulje za prženje

Priprema:

U jednoj ppsudi izgnječite banane tako da dobijete kašastu smjesu poput pirea. Za ovaj recept je poželjno da koristite zrele banane jer su one mekše i slađe.

Spojite jednu kašičicu praška za pecivo s brašnom pa dodajte pire od banane. Za ovaj recept možete koristiti i integralno pšenično brašno. Umijesite tijesto i napravite kuglice koje bi trebale biti ljepljive.

U manjoj šerpi ugrijte ulje na srednje jakoj vatri pa pržite krofnice. Nemojte koristiti fritezu na vruć zrak jer krofnice neće biti ukusne.

Ako želite što jednostavnije istisnuti tijesto u šerpu s uljem, koristite vrećicu za ukrašavanje ili onu za zamrzivač tako što ćete odrezati kraj na jednom dijelu vrećice. Kada dobiju zlatnu boju stavite ih na papirnati ubrus da upiju višak ulja te ako volite slađe krofnice, uvaljajte ih u sitni šećer.