Napravite ga već danas
50

Sjećate li se srnećih leđa? Rolat s mekanom strukturom i čokoladnom glazurom

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Srneća leđa su starinski kolač koji je dobio ime jer podsjeća na komad srnetine. Često ga zovu i srneći hrbat, a navodi se da svoje porijeklo vuče iz Njemačke i Austrije.
Postoji više varijanti ovog kolača, a možete ga praviti i bez marmelade. Recept smo pronašli na Youtube kanalu Kuhaj i peci.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

  • četvero jaja
  • 140 grama šećera u prahu
  • 140 grama maslaca
  • 100 grama čokolade
  • tri kašike kakaa
  • 70 grama brašna
  • 100 grama mljevenih oraha (bademi, lješnjaci)
  • pola vrećice praška za pecivo
  • ekstrakt ruma po želji
  • marmelada (šljiva, šipak, marelica)

Sastojci za glazuru:

  • 200 grama čokolade
  • pet kašika ulja

Priprema:

Najprije otopite maslac i čokoladu. Potom razdvojite žumanca i bjelanca. U posudu s bjelancima dodajte jednu trećinu šećera u prahu, a preostale dvije trećine šećera u prahu dodajte u žumanca pa ih onda umutite. U posudu s žumancima dodajte istopljeni maslac i čokoladu pa ponovo umutite. U istu smjesu stavite i mljevene orahe pa ponovo umutite.

Nakon toga dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo te ponovo umutite. Kašikom dodajte umućena bjelanca, ali nemojte ih mutiti mikserom nego koristiti kašiku.

Kada dobijete jednaku smjesu, prebacite je premazan kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi. Možete ga premazati džemom.

U manjoj šerpi istopite 200 grama čokolade i pet kašika ulja na laganoj vatri. Glazuru prelijte preko kolača i ostavite da se ohladi nekoliko sati. Možete ga dodatno ukrasiti usitnjenim orašastim plodovima.