Punjen kremom
29

Slatkiš Warbat bil Ashta nazivaju rodicom baklave: Isprobajte recept za bliskoistočni kolač

N. O.
Foto: Instagram/h_belma_
Foto: Instagram/h_belma_
Warbat bil Ashta je pecivo punjeno kremom i preliveno agdom te mljevenim pistacijama, a recept za njegovu pripremu pronašli smo na Instagram profilu bh. food blogerice Belme Halilović.

Halilović je na svom profilu istaknula kako se ovo jelo naziva "baklavinom rodicom", a da ukoliko pratite korake navedene u receptu ne možete pogriješiti pri pripremi.

Navela je kako je prvo potrebno pripremiti kremu (ashtu), a tradicionalno se priprema tako što se skine sloj masnoće koji se formira pri ključanju mlijeka. Ipak, većina koristi zamjenski recept koji je i Belma navela.

Sastojci za sirup:

  • 1 šolja slatkog vrhnja (240ml)

  • 1/2 šolja mlijeka (120 ml)

  • 4-5 kašika šećera

  • 1 kašika gustina

  • 1,5 kašika brašna

  • 1 vanilin šećer

Sastojci za kremu:

  • 1 šolja vode (240 ml)

  • 1 šolja šećera

Dodatni sastojci:

  • 8 listova jufke

  • 150g maslaca

Priprema:

Sve sastojke za kremu ubaciti u šerpu, pa dobro promiješati. Kuhati na sredne jakoj temperaturi dok se ne zgusne, uz povremeno miješanje. Prebaciti u zdjelu, pokriti providnom folijom i ohladiti.

Sljedeći korak je sirup, koji se mora prohaditi prije nego što se ispeku jufke.

Pomiješamo jednu šolju (240ml) vode sa isto toliko šećera. Kuhati sirup desetak minuta i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.

Posljednja stvar su jufke. Osam listova jufke, naredanih jedan na drugi, podijeliti na 3 trake. Dvije pokriti fino da se ne suše, a jednu rezati. Preklapati i praviti trouglove kao na slici i rezati. Ponoviti sa ostatkom traka pa poredati u pleh.

Otopiti 150g maslaca, prohladiti pa preliti preko trokutića. Četkicom sve premazati pa peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 15 do 20 minuta (dok ne postanu zlatne, prilagodite svojoj rerni). Pečene odmah preliti sirupom i ostaviti desetak minuta da upiju.

Otvoriti svaki trokutić, istisnuti kremu i zatvoriti. Posuti mljevenim orasima i pistacijima.