Slatkiš Warbat bil Ashta nazivaju rodicom baklave: Isprobajte recept za bliskoistočni kolač
Halilović je na svom profilu istaknula kako se ovo jelo naziva "baklavinom rodicom", a da ukoliko pratite korake navedene u receptu ne možete pogriješiti pri pripremi.
Navela je kako je prvo potrebno pripremiti kremu (ashtu), a tradicionalno se priprema tako što se skine sloj masnoće koji se formira pri ključanju mlijeka. Ipak, većina koristi zamjenski recept koji je i Belma navela.
Sastojci za sirup:
-
1 šolja slatkog vrhnja (240ml)
-
1/2 šolja mlijeka (120 ml)
-
4-5 kašika šećera
-
1 kašika gustina
-
1,5 kašika brašna
-
1 vanilin šećer
Sastojci za kremu:
-
1 šolja vode (240 ml)
-
1 šolja šećera
Sve sastojke za kremu ubaciti u šerpu, pa dobro promiješati. Kuhati na sredne jakoj temperaturi dok se ne zgusne, uz povremeno miješanje. Prebaciti u zdjelu, pokriti providnom folijom i ohladiti.
Sljedeći korak je sirup, koji se mora prohaditi prije nego što se ispeku jufke.
Pomiješamo jednu šolju (240ml) vode sa isto toliko šećera. Kuhati sirup desetak minuta i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.
Posljednja stvar su jufke. Osam listova jufke, naredanih jedan na drugi, podijeliti na 3 trake. Dvije pokriti fino da se ne suše, a jednu rezati. Preklapati i praviti trouglove kao na slici i rezati. Ponoviti sa ostatkom traka pa poredati u pleh.
Otopiti 150g maslaca, prohladiti pa preliti preko trokutića. Četkicom sve premazati pa peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 15 do 20 minuta (dok ne postanu zlatne, prilagodite svojoj rerni). Pečene odmah preliti sirupom i ostaviti desetak minuta da upiju.
Otvoriti svaki trokutić, istisnuti kremu i zatvoriti. Posuti mljevenim orasima i pistacijima.