Nazivaju ih i žarbo kocke ili ploške, a ime su dobile po Emilu Gerbeaudu. Riječ je o čuvenom slastičaru koji je rođen u Ženevi, a imao je i čuvenu slastičarnu u Budimpešti odakle zapravo ovaj kolač i potiče.
Sastojci:
-
350 grama brašna
-
250 grama margarina
-
1 jaje
-
vrećica suhog kvasca
-
50 ml mlijeka
-
50 grama šećera
Dodatno:
-
250 grama oraha
-
200 grama šećera
-
5 kašika mlijeka
-
4 kašike marmelade
-
150 grama čokolade
-
5 kašika ulja
Priprema:
Kvasac razmutiti u toplom mlijeku s malo šećera i brašna. U zdjeli pomiješati brašno, margarin i šećer. Dodati jaje i kvasac. Sve dobro umijesiti i podijeliti na 3 djela. Ostaviti pola sata da odmori.
Orahe pomiješajte sa šećerom i 5 kašika mlijeka. Prvi dio tijesta razvaljati, staviti u tepsiju, premazati marmeladom i preko staviti pola smjese oraha.
Preko ide razvaljani drugi dio tijesta, pa potom marmelada i ostatak smjese od oraha. Na vrh ide i treći dio tijesta.
Kore je potrebno izbosti viljuškom te kolač ostaviti sat vremena da nadođe. Rernu zagrijte na 170 stepeni i stavite da se peče 45 minuta.
Preko kolača je nakon pečenja potrebno staviti manju tepsiju i opteretiti je kako bi se gornja kora izravnala. Za glazuru je potrebno istopiti čokoladu na paru s 5 kašika ulja.