Tradicionalni slatkiš s nekoliko sastojaka: Recept za bosanske lokume koji se tope u ustima
Sastojci koji će vam biti potrebni za lokume su:
- oko 500 grama brašna
- šest kašika šećera u prahu
- 250 grama maslaca
- jedan prašak za pecivo
- dva bjelanca
Priprema:
Najprije mikserom umutite bjelanca u čvrst snijeg, a onda dodajte četiri kašike šećera u prahu pa ponovo kratko umutite dok se šećer ne istopi.
U drugu posudu stavite omekšali maslac i vanilin šećer te kratko umutite. Potom smjesu od maslaca i vanilin šećera stavite u posudu s umućenim bjelancima i dodatno mutite mikserom dok ne dobijete jednaku smjesu.
Potom, u tu smjesu stavite 250 grama brašna i prašak za pecivo. U ovu smjesu također možete dodati i mljevene orašaste plodove. Ostatak brašna postepeno dodajte dok ne dobijete mekano tijesto, koje se ne lijepi.
Rukom odvojite kuglice tijesta, koje su otprlike veličine oraha. Napravite željeni oblik i redajte ih u tepsiju. Pecite ih na 120 stepeni oko sat vremena. Pečene lokume ohladite i pospite s ostatkom šećera u prahu.