Ukusan i izdašan obrok
38

Tradicionalno hrvatsko jelo nalik sirnici: Zagorske štrukle možete napraviti i u slatkoj verziji

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Štrukli su tradicionalno hrvatsko jelo koje je se najčešće priprema u Zagorju, a vjeruje se da je nastalo u 17. vijeku. Okusom je vrlo slično piti sirnici, a može se praviti i u slatkoj verziji.
Osim u slatkoj i slanoj verziji, štrukli mogu biti i kuhani.

Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto su:

  • 350 grama brašna
  • 200 mililitara tople vode
  • jedna ravna kašičica soli
  • jedno jaje
  • dvije kašičice ulja
  • pola kašičice bijelog octa . dodatno ulje za premazivanje

Za punjenje bit će vam potrebno:

  • 500 grama svježeg sira
  • jedna ravna kašičica soli
  • jedno jaje
  • 50 grama maslaca

Za preljev će vam biti potrebno:

  • malo maslaca
  • 500 mililitara vrhnja za kuhanje

Priprema:

Za početak umutite jaje i zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Oblikujte ga u loptu i premažite s malo ulja pa pokrijte plastičnom folijom ili krpom i ostavite da se diže barem pola sata na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme napravite fil. Umutite jaje i dodajte sol i istopljeni maslac. Na kraju dodajte sir i sve dobro umutite.

Tijesto prvobitno razvucite oklagijom na pobrašnjenom stolnjaku. Potom ga rukama dodatno razvucite da bude što tanje. Odrežite debele krajeve. Zatim premažite tijesto istopljenim maslacem.

Na dvije trećine površine rasporedite fil. Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, ali pažljivo i s one strane na kojoj se nalazi fil. Nakon ovog slijedi tehnika rezanja štrukli uz pomoć tanjira. To se radi tako što ćete krajem tanjira rezati štrukle na komade veličine otprilike 10 centimetara.

Slažite ih u tepsiju ili posudu za pečenje, koju ste prethodno premazali s malo maslaca. Prelijte vrhnjem i pecite na 220 stepeni nekih pola sata. Ako želite slatku verziju, umjesto vrhnja za kuhanje, koristite slatko vrhnje za šlag.