Puter kiflice možete pripremati za mnoge prilike, ovisno o tome kakve vam se jedu, da li slatke, slane, punjene ili sa nekim posebnim dodacima.
Sastojci
-650 grama glatkog brašna, 250 mililitara mlijeka, 100 grama maslaca, 100 grama šećera, jedan paket suhog kvasca, jedno jaje, 50 mililitara mlake vode, jedna kašika soli
Za premaz
-dvije kašike mlijeka, jedno žumance
Priprema
Maslac otopite u toplom mlijeku, a kvasac stavite u toplu vodu. Promiješajte brašno, šečer, so, jaje, vodu sa kvascem i mlijeko sa maslacem. Sve umutite mikserom dok se sastojci ne sjedine, odnosno dok ne dobijete glatko tijesto.
Nakon toga tijesto pokrijte krpom i ostavite da odstoji najmanje sat vremena kako bi nadošlo. Zatim podijelite tijesto na 14 loptica i svaku razvucite na krug i zarolajte sa krajevima unutra. Kiflice premažite mješavinom mlijeka i žumanca i stavite u pleh sa papirom za pečenje, a peć zagrijte na 220 stepeni. Sve pecite 15 minuta.