Desert simpatičnog naziva
29

Zbog svog izgleda i okusa često se spremala za specijalne prilike: Jeste li probali "musavu" tortu?

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Musava torta je starinska poslastica koja se zbog posebne, a jednostavne metode ukrašavanja često spremala za specijalne prilike.
Ovaj desert simpatičnog naziva sastoji se od mekanog biskvita, kreme i šauma.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

  • četiri kašike brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • šest kašika mljevenih oraha
  • pet kašika šećera
  • pet jaja

Za kremu će vam biti potrebno:

  • 200 grama mljevenih oraha
  • jedan decilitar mlijeka
  • 150 grama margarina
  • tri kašike šećera u prahu
  • četiri žumanjka

Za šaum će vam biti potrebno:

  • četiri bjelanjka
  • 150 grama šećera

Za karamel će vam biti potrebno dodatnih šest kašika šećera.

Priprema:

Najprije pripremite biskvit. Umutite jaja i šećer pa postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte i mljevene orahe i lagano promiješajte.

Kalup za tortu premažite margarinom i pospite s malo brašna. Potom ulijte smjesu za biskvit i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 20 minuta na 180 stepeni. Kada je biskvit pečen, ostavite da se ohladi.

U jednoj posudi umutite žumanjke i šećer. Dodajte margarin sobne temperature i ponovo umutite. Ugrijte mlijeko, prelijte preko oraha pa ih dodajte smjesi od žumanjaka pa promiješajte. Kremu premažite preko biskvita. Također, ostavite da se ohladi.

Nakon toga, pripremite šaum tako što ćete bjelanjke i šećer umutiti. Potrebno je da dobijete glatki šaum. U šerpi rastopite šest kašika šećera tako da dobijete karamel, koji ćete polako uliti u šaum. Ovaj korak je veoma važan i morate istovremeno miješati šaum kako bi se sastojci spojili. Gotov šaum premažite i dekorišite preko torte.