Znate li šta je popara? Donosimo vam recept za jelo koje se često pripremalo u prošlosti
Popara je jednostavno jelo koje se sprema najčešće od starog hljeba, a osim u našoj zemlji, pripremalo se i u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Hvratskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj.
Potrebni sastojci:
-
10 šnita starog hljeba
-
jedan dcl ulja
-
jedan dcl vode
-
malo soli
-
180 g kiselog vrhnja
-
bijeli luk
Način pripreme:
Stari hljeb narežite na kockice, a po želji možete ga i propržiti da bude hrskav. Zatim ulje, vodu i sol zakuhaj na laganoj vatri, pa maknite s vatre i dodaj kiselo vrhnje te naribani bijeli luk. Potom hljeb rasporedite u posudice, prelite umakom kojeg ste predhodno pripremili.
Iako na prvu djeluje vrlo siromašno, popara se može obogatiti dodacima poput jogurta, mlijeka ili kiselog zelja. Ta verzija popare s kiselim zeljem karakteristična je za virovitički kraj.