Praktična stvar
46

Znate li šta je popara? Donosimo vam recept za jelo koje se često pripremalo u prošlosti

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ne znate šta ćete s hljebom koji je star nekoliko dana? Naše nane i bake imale su recept kako iskoristiti stari hljeb te su često pripremale jelo po nazivu popara.

Popara je jednostavno jelo koje se sprema najčešće od starog hljeba, a osim u našoj zemlji, pripremalo se i u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Hvratskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj.

Potrebni sastojci:

  • 10 šnita starog hljeba

  • jedan dcl ulja

  • jedan dcl vode

  • malo soli

  • 180 g kiselog vrhnja

  • bijeli luk

Način pripreme:

Stari hljeb narežite na kockice, a po želji možete ga i propržiti da bude hrskav. Zatim ulje, vodu i sol zakuhaj na laganoj vatri, pa maknite s vatre i dodaj kiselo vrhnje te naribani bijeli luk. Potom hljeb rasporedite u posudice, prelite umakom kojeg ste predhodno pripremili.

Iako na prvu djeluje vrlo siromašno, popara se može obogatiti dodacima poput jogurta, mlijeka ili kiselog zelja. Ta verzija popare s kiselim zeljem karakteristična je za virovitički kraj.