Da ili ne?
27

Volite kafu i razmišljate o investiciji u automatski kafe aparat: Upoznajte Philips LatteGo 5500

Philips LatteGo
Foto: Nikola Milošević
Brojne statistike su pokazale da se Bosanci i Hercegovci ubrajaju među najveće kafoljupce u svijetu. Ovaj crni napitak neizostavni je dio jutarnje, dnevne pa i večernje rutine mnogih.

Miris kafe nas sve podsjeća na djetinjstvo, roditelje, bake i dede koji su počinjali i završavali dan uz domaću, bosansku kafu. Sa kafom su se dočekivali gosti, slavili rođendani, praznici, a onda smo je i sami počeli piti.

Prvu popijenu kafu većina nas veže za srednjoškolske i studentske dane, druženje u kafićima sa prijateljima i prve izlaske sa simpatijama. Jednostavno tradicija ispijanja kafe se nastavila, jedino što se promijenilo je vrsta kafe koju pijemo. Domaću kafu zamijenili su espresso, cappuccino, macciato, jača, duža, kraća, a džezvu su zamijenili kafe aparati.

Vrijedi li investirati u kućni kafe aparat?

Foto: Nikola Milošević
Foto: Nikola Milošević

Sticanjem novih navika nameće se pitanje - vrijedi li investirati u kućni kafe aparat? Ova odluka zavisi od brojnih faktora, uključujući finansije, okusa koji volite te praktičnost. Na ovo pitanje, najbolje će vam odgovoriti Philips LatteGo 5500, kafe aparat nevjerovatnih funkcija.

Ono na šta svi prvo pomisle je finansijska isplativost. Kupovina kafe u kafeterijama može se brzo zbrojiti, a ako ste ljubitelj kafe i pijete više od jedne šoljice dnevno, kućni kafe aparat može značajno smanjiti vaše mjesečne troškove. U prosjeku, cijena jedne šoljice kafe kod kuće je znatno niža nego u kafiću, naročito ukoliko u aparat ide kafa u zrnu.

Zatim, posjedovanje kafe aparata vam omogućava potpunu kontrolu nad pripremom kafe. Sa Philips LatteGo aparatom možete napraviti čak 20 različitih vrsta toplih i hladnih napitaka (uključujući ledenu kafu i ledeni cappuccino), prije same pripreme možete unijeti i dodatne zahtjeve - intenzitet i dužinu kafe, baš kao da ste je naručili kod profesionalnog bariste. A za ljubitelje kafe sa mlijekom LatteGo inovativni sistem pravi savršeno svilenkastu mliječnu pjenu. Tako da ne morate da brinete za goste, svačiju želju ćete moći ispuniti.

Nakon što pronađete idealan ukus, aparat vam daje mogućnost da memorišete i do četiri korisnička profila, tako da jednim klikom u tren oka možete napraviti omiljenu kafu.

Održavanje

Foto: Nikola Milošević
Foto: Nikola Milošević

Kada razmišljate o kupovini kafe aparata, morate voditi računa i o načinu održavanja uređaja. Koliko je zahtjevno, koliko često se mijenjaju filteri, oduzima li to dodatno vrijeme?

Philips LatteGo aparat posjeduje AquaClean filter sa kojim možete napraviti više od 620 šoljica kafe prije promjene filtera i do 5.000 šoljica do čišćenja aparata od kamenca. Ono što oduševljava je i to da nastavak LatteGo, pladanj i spremnik za ostatke mljevene kafe, možete prati u mašini za suđe, što svakako štedi vrijeme i garantuje higijensko čišćenje.

Kako bi kafa zadržala vrhunski kvalitet i ne bi bila gorka zbog nakupljenih ostataka kafe potrebno je redovno prati i sklop za kuhanje, koji se nalazi u srcu aparata za kafu. Veliki plus za Philips LatteGo aparat je što se kod njega sklop za kuhanje pere jednostavnim ispiranjem pod mlazom vode.

Aromatična i puna okusa

Foto: Nikola Milošević
Foto: Nikola Milošević

Da se vratimo na onaj segment uživanja, arome i mirisa koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovoga se ne odričete kupovinom kafe aparate, jer u Philips LatteGo ide kafa u zrnu, koja se melje keramičkim mlinom koji se ne zagrijava i tupi, pa kafa bude idealnog okusa, a uz SilentBrew tehnologiju je tiši i do 40%, pa možete u miru napraviti prvu jutarnju bez da nekoga probudite ili ometate.

Philips LatteGo 5500 se izdvaja od drugih aparata jer sada ima i QuickStart funkciju tako da ne morate čekati da se aparat zagrije, kafa se kuha odmah po uključivanju, a aparat će se zagrijati u skladu sa odabranim okusom.

A kada želite da se zabavite i probate nešto drugačije, koristite HomeID aplikaciju na kojoj ćete saznati sve o aparatu i otkriti nove recepte za kafu u stilu onih iz kafeterija za koje ste mislili da se uvijek morate obući i izaći iz kuće da biste je popili.

Foto: Nikola Milošević
Foto: Nikola Milošević

Ostalo je na vama. Podvucite crtu i sumirajte imate li više razloga za ili protiv kupovine kafe aparata koji pravi kafu od svježih zrna kafe. Postanite barista u domu i pozovite porodicu i prijatelje na druženje, eksperimentišite sa okusima, a one najbolje memorišite pa će tako njihova dobrodošlica uvijek biti prijatna baš kao kafica.